10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

Coneixies aquestes teories sobre la fi de l’univers?

Mentre que el Big Bang sembla ser la teoria més acceptada per la comunitat científica a l’hora d’explicar l’origen de l’univers, en l’altre extrem del plànol de l’existència còsmica, els éssers humans encara no arriben a un acord. Com serà la fi de l’univers? Si bé és un dels milions dels misteris que jeuen en el cel, aquesta pregunta amb variables filosòfiques té diverses respostes possibles.

10. El Big

10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

Crunch Així com tot va començar amb el Big Bang, des d’un punt infinitament dens enmig del no-res que va explotar, la teoria del Big Crunch proposa que tota aquesta matèria en expansió que arriba fins als confinis està sent afectada per la gravetat mateixa de l’univers. En arribar al límit de la seva expansió, la gravetat provocarà que tota la matèria de l’univers comenci a contreure’s al punt on tot va iniciar tornant a formar aquesta singularitat. No obstant això, segons els últims estudis, l’univers continua expandint-se en un rang accelerat.

9. Mort tèrmica

10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

Al contrari del que proposa el Big Crunch, la teoria de la mort tèrmica explica que la gravetat no és prou fort per a impedir l’expansió de l’univers, per la qual cosa continuarà engrandint-se exponencialment fins a apagar-se.

Si considerem a l’univers com un sistema termodinàmic, amb la calor distribuïda uniformement íntegrament, acabarem amb tota la matèria uniformement dispersa de llarg a llarg de l’univers convertida en una boira freda, fosca i densa. L’univers estarà en un estat d’equilibri, i les partícules rebotaran entre si sense intercanviar energia, quedant escampades en el buit.

8. Massificació dels forats negres

10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

Una popular teoria diu que la majoria de la matèria de l’univers orbita al voltant dels forats negres, i que es produeix una canibalizació d’estels i fins i tot galàxies senceres a mesura que aquestes cauen en l’horitzó de successos d’aquests forats. Així, en un univers finit, els forats negres eventualment devoraran tota la matèria deixant un univers fosc. Amb el temps, els forats negres s’evaporen (perden la seva massa) i emeten el que es diu “radiació Hawking“. Així que l’etapa final de l’univers seran partícules subatòmiques de la radiació Hawking uniformement distribuïdes.

7. La fi del temps

10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

Segons aquesta teoria, si vam veure un temps infinit, qualsevol cosa que sigui possible està garantida que va a succeir (i un nombre infinit de vegades). A causa que això altera una gran quantitat de càlculs predictius, els científics van teoritzar una mica més: que el temps mateix eventualment va a detenir-se; tot es congelarà, com si es tractés d’una fotografia eterna d’un moment. Però no seria realment per sempre, ja que el temps no avançaria. Simplement seria que un instant en el temps on ningú moriria ni envelliria.

6. El Gran Rebot

10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

El Big Bounce, com la hi coneix en anglès, és una teoria similar al Big Crunch, solament que les coses no es destrueixen, sinó que es “reciclen”. La gravetat frena l’expansió de l’univers i tot es condensa en un sol punt. La força d’aquesta ràpida compressió és suficient per iniciar una altra gran explosió, i l’univers començaria de nou. Per tant, aquest rebot seria molt similar a un Big Bang i capaç de produir un nou univers, i així infinitament. Així que segons aquesta teoria, el nostre univers bé podria ser la primera versió d’una sèrie, o l’enèsima encarnació d’un altre univers. Apostes?

5. El Big Rip

10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

En aquesta teoria, una força invisible anomenada “energia fosca” provoca l’expansió accelerada de l’univers. Amb el temps, l’acceleració és tal que es torna incontenible, fins que l’univers surt disparat cap al no-res. Segons alguns científics, està previst que aquest Big Rip ocorri dins de 16 milions d’anys.

4. Metaestabilitat en el buit

10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

Aquesta idea proposa que l’univers existeix en un estat essencialment inestable i que dins de milers de milions d’anys passarà a un estat de buit. Abans que succeeixi, apareixerà una bombolla en l’univers, que s’expandirà en totes adreces a la velocitat de la llum, per acabar amb tot el que toca. Però l’univers seguirà existint. Les lleis de la física seran diferents, i fins i tot podria haver-hi vida. Però seria un univers perfectament incomprensible.

3. La barrera del temps

10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

Si partim de la teoria del multivers (infinits universos), existeix un 100% de probabilitats que tot ocorri en ell. Per solucionar aquest problema, els científics solament prenen una secció de l’univers per calcular les probabilitats, ja que les lleis de la física no tenen sentit en un multivers infinit. Llavors, l’única forma en què aquest model tingui sentit és si aquest límit és una frontera real, física, on res pugui expandir-se més enllà. I d’acord a la física, en algun moment dels propers 3700 milions d’anys anem a creuar aquesta barrera del temps, i l’univers acabarà per a nosaltres.

2. Teoria del multivers

10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

Segons la teoria del multivers, no hi ha fi de l’univers com a tal. En un escenari amb infinits universos, el nostre univers és només un de molts i el temps podria acabar-se en ell, hi ha i seguirà havent-hi un univers més gran, on existeixen altres universos que neixen contínuament. Segons la física, el nombre de nous universos sempre superaran als antics, per la qual cosa en teoria està en constant augment.

1. L’univers és etern

10 teories sobre la possibles fi de l'Univers

Per a molts, l’univers sempre ha existit i seguirà existint, eternament. Però hi ha un nou gir que agrega alguns conceptes a aquesta antiga noció. El temps va poder haver existit davant del Big Bang, que va poder haver estat en realitat el resultat del xoc de dues estructures laminares de l’espai conegudes com a membranes. En aquest model, l’univers és cíclic i continuarà expandint-se i contraient-se per sempre.