Va guanyar l’Oscar de Millor Actor, l’any 1969, per ‘True Grit’

Un 26 de maig de 1907 naixia John Wayne. Avui, l’actor nascut a Winterset, Iowa, compliria 109 anys i cal destacar d’ell que va ser un dels grans actors del cinema del segle XX. Va actuar en, ni més ni menys que, 181 llargmetratges i va ser premiat, per aquest esforç, amb un Oscar, l’any 1969, pel seu paper a la pel·lícula ‘True Grit’.

Wayne, un autèntic segell del famós Western dels anys 50 ambRío Rojo‘ (1948), ‘La legión invencible’ (1949), o, ‘The Searchers‘ (1956). ¿Però com ha evolucionat aquest carismàtic intèrpret? Repassem la seva evolució com a actor:

‘La gran jornada’ (1930)

Wayne va protagonitzar un bon grapat de pel·lícules que han passat a la història del cinema, però el seu primer paper com a protagonista va ser en la pel·lícula ‘La gran jornada’ (The Big Trail), l’any 1930. El director de la pel·lícula, Raoul Walsh (qui va descobrir a Wayne), li va donar el nom artístic de John Wayne pel general de la Guerra de la Independència dels Estats Units, Anthony Wayne. Actor de risc, li van ensenyar a cavalcar i a realitzar altres habilitats utilitzades en les pel·lícules de l’Oest.

‘La diligència’ (1939)

Nou anys després, la seva actuació en ‘La diligència’ (Stagecoach), l’any 1939, ho va convertir en una estrella a Hollywood. En aquest filme, de John Ford, l’actor apareix molt més madur i va actuar mostrant la seva faceta més serena perquè ja era tot un home. Al Western va ser el gènere on va desenvolupar gran part de la seva carrera.

‘The Searchers’ (1956)

A ‘The Searchers’, l’any 1956, John Wayne mostra una de les seves actuacions més cruels amb el guió de Frank S. Nugent. Estableix un perfil de caràcter que llima la frontera entre la venjança, la justícia i l’odi, assassinant a un indi. La forma en què Wayne finalitza l’escena provoca calfred. És tan brutal i plena d’odi la seva interpretació que aquest llargmetratge va ser reconegut com un dels millors de l’actor de Iowa i es va posicionar en el número 1 de l’AFI, (una classificació de les deu millors pel·lícules nord-americanes dins de deu gèneres cinematogràfics), encapçalant la categoria ‘Western’.

‘True grit’ (1969)

Wayne va guanyar un Oscar al millor actor pel seu paper en la pel·lícula ‘True Grit’ (1969). Molts pensen que el premi va ser atorgat en reconeixement als seus 40 anys de carrera més que pel seu acompliment en aquest film en particular ja que va tenir millors actuacions a ‘Rio Rojo’ (1948), o ‘La legión invencible’ (1949 ).

‘The High and the Mighty’ (1954)

Wayne va morir l’11 de juny de 1979 a causa de càncer d’estómac, al Centre Mèdic de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles. Uns anys abans va fer, segons el nostre parer, un dels seus papers més benvolguts. Va ser a ‘The High and the Mighty ‘(1954), dirigida per William A. Wellman i basada en la novel·la d’Ernest K. Gann. El seu paper d’un heroi va guanyar una àmplia aclamació.