12O: l’espanyolisme es mobilitza de manera menys nombrosa

0
12O
12O

12O

Manifestació arribant a la Plaça de Catalunya / EUROPA PRESS

Assistència inferior

Novament, l’unionisme s’ha mobilitzat a Catalunya en commemoració del Dia de la Hispanitat. Com ha anat succeint els darrers anys, el 12 d’octubre ha estat la data assenyalada per alguns col·lectius de ciutadans per manifestar-se a favor de la unitat d’Espanya. Tot i això, encara que el volum d’aquestes manifestacions no ha acostumat a ser excessivament massiu, en aquesta ocasió les xifres d’assistència han estat notablement inferiors a anys anteriors.

Com en altres ocasions, el principal focus informatiu ha estat la manifestació organitzada aquest dilluns al migdia a la Plaça de Catalunya de Barcelona, sent un any més la mobilització més nombrosa de la jornada. La mobilització, que s’ha iniciat al Passeig de Gràcia amb confluència amb el carrer Provença, ha marxat sota el lema ‘Barcelona, capital de la Hispanidad’. Segons ha xifrat la Guàrdia Urbana, la participació hauria estat d’unes 4.500 persones, lluny de l’assistència d’anys anteriors. El ‘sostre’ el marca la manifestació de just fa un any, quan l’assistència es va marcar en 38.000 persones, també segons la Guàrdia Urbana.

El motiu principal d’aquesta davallada el trobem en els organitzadors, i és que aquest any PP i Ciutadans no s’han implicat en l’organització de l’acte, així com tampoc Societat Civil Catalana. Així, la mobilització ha estat organitzada per col·lectius menors, com Convivencia Cívica Catalana, Movimiento Cívico 12 de Octubre, Moviment Cívic d’Espanya i Catalans, Som a Temps, entre d’altres, els quals s’han encarregat dels parlaments.

Una ‘defensa contra l’odi’

Francisco Caja (Convivencia Cívica Catalana) ha assegurat que la situació política a Catalunya és la d'”un cop d’estat que té com a objectiu trencar la unitat d’Espanya”. Al seu torn, Clemente Polo (Regeneración Democrática, ex-membre de C’s) ha demanat als assistents que reivindiquin la vigència de la Constitució i que valorin el que ha ofert als espanyols, i ha acusat Podem i els partits sobiranistes d’anar contra la Carta Magna.

Eduardo García (Moviment Cívic d’Espanya i Catalans) ha subratllat que els catalans que se senten espanyols han de defensar-se “del sectarisme i l’odi que es vana d’estar per sobre de les lleis vigents i dels ciutadans”. També Jordi Alsina (Som a Temps) ha volgut asseverar que les llengües serveixen per unir, no pas per separar. Alhora, Javier Barraycoa (Foro Arbil) ha demanat als assistents que siguin “el germen de la desobediència civil de totes aquelles persones que no volen la independència de Catalunya”.

L’Ajuntament ha informat que durant la manifestació s’han produït desperfectes a l’entrada d’un hotel de la plaça Catalunya.

Albiol apareix per sorpresa

L’acte ha acabat incorporant per sorpresa la presència del proper cap del PP al Parlament, Xavier García Albiol, a més d’altres càrrecs del partit, com els regidors del consistori barceloní Alberto Fernández Díaz i Javier Mulleras, el diputat al Congrés Antonio Gallego, i el president del PP a la província de Barcelona, Alberto Villagrasa. Albiol ha aprofitat l’ocasió per criticar l’absència d’altres formacions, especialment el partit liderat per Albert Rivera (C’s): “si les eleccions fossin la setmana que ve, alguns polítics que se’ls omple la boca de parlar de Catalunya serien aquí”.

L’antifeixisme també es mobilitza

Unes hores abans, una marxa antifeixista en rebuig del Dia de la Hispanitat ha sortit del carrer Rocafort amb Gran Via fins a la Rambla, just davant del monument de Cristòfol Colom. L’acte ha comptat amb la presència de prop de 350 persones, segons la Guàrdia Urbana, i ha estat encapçalat pel lema ‘Barcelona en la lluita contra la immunitat feixista. 12-O res a celebrar’.

Escassa afluència a Montjuïc

Un grup d’unes 150 persones s’ha manifestat de la Plaça Espanya a Montjuïc en la mobilització anual convocada pels col·lectius d’extrema dreta, com Falange i Democracia Nacional. Un cop més, s’ha organitzat una crema d’estelades.