Fins a 14 detinguts per enaltir el terrorisme a Internet

0
Internet | Diari Catala
FOTO: Public Domain Pictures

La Guàrdia Civil ha detingut 14 usuaris de xarxes socials per delictes d’enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes del terrorisme a Internet

Agents de la Guàrdia Civil han detingut 14 persones en una operació que s’ha desenvolupant sota la direcció i coordinació del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional. Els arrestats són usuaris de xarxes socials que, segons han informat fonts de la investigació a Europa Press, “podrien haver comès de manera continuada delictes d’enaltiment del terrorisme així com d’humiliació de les víctimes del terrorisme”.

Les detencions s’han produït a les províncies de Barcelona (3), Múrcia (2), Madrid (1), La Corunya (1), Pontevedra (1), Tarragona (1), Navarra (1), València (1), Alacant (1) i Granada (1). En última instància ha estat arrestada una altra persona a Amurrio (Àlaba) que ha estat traslladat fins a la caserna de la Guàrdia Civil de La Salvi per prestar declaració.

Segons han informat a Europa Press fonts de la investigació, aquesta persona respon a les inicials de X.E.C., que hauria comès els fets pels quals va ser detingut quan tenia 17 anys, per la qual cosa se li aplicarà la Llei del Menor, tot i que actualment ja és major d’edat. Aquestes mateixes fonts han indicat que es tracta d’un remer del Club Kaiku i en el moment del seu arrest portava la indumentària d’aquesta institució esportiva. En concret, està a la plantilla de l’equip des de l’any 2014.

L’operació, anomenada Aranya-IV, ha estat desenvolupada per experts en l’obtenció i anàlisis d’informació provinent de fonts obertes. En les investigacions s’han utilitzat innovadores eines de monitorització per a recerca i anàlisis de la informació existent en les xarxes socials, sobretot en Facebook i Twitter.

“Les investigacions portades a terme fins ara han permès localitzar a les xarxes socials nombrós contingut apologètic de diferents grups terroristes, en particular ETA, però també d’altres organitzacions terroristes, com ara GRAPO o TERRA LLIURE, així com contingut que humilia directament les víctimes d’aquestes organitzacions”, explica el Ministeri, que afegeix que “el contingut apologètic investigat no té qualsevol mena de privacitat, és a dir, és d’accés públic, i per tant accessible a qualsevol usuari d’internet”.

Gran part d’aquests continguts són difosos per usuaris anònims. Tot i això, les investigacions desenvolupades han permès la identificació de les persones responsables d’aquestes publicacions.

Recorden des de la Guàrdia Civil que els comentaris i referències a les xarxes socials, portats a terme de manera reiterada en perfils públics i amb nombrosos seguidors adherits, van des de l’enaltiment de les esmentades organitzacions terroristes i dels assassinats comesos per aquestes, fins a la burla cap a víctimes concretes del terrorisme.

Col·laboració ciutadana

Reconeixen les autoritats que dins de les investigacions ha estat fonamental la col·laboració ciutadana, que “de manera incessant” comunica a la Guàrdia Civil moltes dades. Aquesta col·laboració es desenvolupa sobretot a través del portal d’internet “Col·labora” de Guàrdia Civil i dels perfils oficials en xarxes socials del Cos.

L’objectiu de les detencions és la confiscació i posterior clonat en seu judicial dels dispositius mòbils que poguessin portar en el moment de l’arrest, fet que permet corroborar l’autoria dels fets imputats i així evitar que puguin al·legar un ús fraudulent dels seus perfils a xarxes socials.

Una vegada finalitzada en seu judicial la salvaguarda del contingut publicat a les xarxes pels perfils investigats, les persones detingudes seran posades en llibertat a disposició judicial, amb obligació de comparèixer davant de l’autoritat judicial competent si així ho acordés.

Aquest tipus d’operació policial constitueix, segons Interior, “un cop a aquelles persones que, integrades o no en organitzacions terroristes o en els seus complexos de suport, intenten des de l’anonimat menysprear les víctimes i fomentar l’ús de la violència”.

Aquesta operació és continuació de les operacions ‘Aranya-I’ i ‘Aranya-II’ desenvolupades el maig i novembre del 2014, i de l’operació ‘Aranya-III’ feta el maig del 2015. Dels més de 60 detinguts a les tres fases anteriors, s’ha dictat sentència sobre una vintena de casos que han estat condemnats majoritàriament a penes entre d’1 i 2 anys de presó.