18 anys de presó per als pares d’Asunta

0
Els pares d'Asunta, durant el judici | Foto: Europa Press

Fa dues setmanes els pares d’Asunta van ser declarats culpables per un jurat popular

 

Rosario Porto i Alfonso Basterra, els pares adoptius de la nena Asunta, que va morir fa més de dos anys als voltants de Santiago, han estat condemnats a 18 anys de presó. El Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG) ha confirmat que la secció sisena de l’Audiència Provincial d’A Corunya, amb seu a Santiago, els ha condemnat per un delicte d’assassinat amb la concurrència de l’agreujant de parentesc.

El magistrat Jorge Cid Carballo ha emès la sentència quan estan a punt de complir-se dues setmanes des que el jurat popular declarés culpables els dos pares de la mort d’Asunta, un veredicte que va arribar després de quatre jornades de deliberació.

Així, el jurat va considerar provat, per unanimitat, que tant Alfonso Basterra com Rosario Porto van subministrar de comú acord i de forma repetida a Asunta, durant almenys tres mesos abans de la seva mort, un medicament que contenia lorazepam i que el pare va ser l’encarregat de comprar aquest fàrmac, almenys en tres ocasions entre el juliol i el setembre.

De la mateixa manera, van donar suport al fet que tots dos, “es van posar d’acord per acabar amb la vida de la seva filla”, li van subministrar una quantitat tòxica d’aquest medicament el dia 21 de setembre del 2013 en el transcurs d’un dinar familiar i que, després de les 18.15 hores, Asunta va anar fins a l’habitatge de Montouto (Teo) en companyia tant de Rosario Porto com d’Alfonso Basterra.

El veredicte també va considerar provat que els acusats “van asfixiar la seva filla Asunta” a l’habitatge de Montouto en un període comprès entre les 18.33 i les 20.00 hores del 21 de setembre, i li van aplica compressió sobre la boca i el nas. Finalment, va determinar que va ser lligada de braços i cames en un moment pròxim a la mort amb cordes plàstiques de color taronja i que, quan va morir, la víctima “no va poder defensar-se” perquè estava sota els efectes del lorazepam.