La família Pujol està imputada per l’operació Hades

0
Familia-pujol-diari-catala
Foto de la família Pujol
Familia-pujol-diari-catala
Foto de la família Pujol

Quatre jutges de l’AN i de dos jutjats de Barcelona rastregen el seu patrimoni

Tota la família de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol està imputada des d’aquest dimarts a un dels quatre procediments judicials que l’Audiència Nacional i dos jutjats de Barcelona segueixen contra l’antic cap del Govern, la seva dona i els seus set fills.

Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, Jordi Pujol Ferrusolaprimogènit i encarregat de la gestió del patrimoni de la família– està imputat a dues causes diferents i investigat en una tercera, mentre que a la resta dels germans (Oriol, Josep, Pere, Oleguer, Marta i Mireia) se’ls atribueixen delictes en un mínim d’un procediment judicial.

Els problemes amb la justícia també afecten la família política ja que també estan imputats en alguna causa l’exparella del primogènit, Mercè Gironès Riera; els seus exsogres, Ramon Gironès i Mercè Riera; el seu excunyat, Ramon Gironès Riera, i la dona d’Oriol, Anna Vidal.

L’HERÈNCIA DEL PARE

La titular del jutjat d’instrucció 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, investiga des del setembre del 2014 l’origen de la fortuna que l’expresident guardava a Andorra i que va vincular amb l’herència rebuda del seu pare, Florenci Pujol.

A una sentència dictada el març passat, la magistrada assenyalava que els diners de la família, que va regularitzar 3,8 milions d’euros davant d’Hisenda l’estiu del 2014, podrien procedir d’abusos en l’alta funció pública desenvolupada per Jordi Pujol.

A més de l’expresident i la seva dona, en aquest procediment –iniciat a partir d’una denúncia del sindicat Manos Límpias-, hi ha imputats per frau fiscal i blanqueig de capitals el fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, i els seus germans Pere, Marta i Mireia.

A favor d’aquesta jutgessa es va inhibir el desembre passat el magistrat de Liechtenstein Michael Jhle, que investigava qui va ser màxim responsable del Govern per un delicte de blanqueig de capitals.

ORIOL I EL CAS DE LES ITV

La titular del jutjat d’instrucció 9 de Barcelona, Silvia López Mejía, manté imputat l’exdiputat de CiU al Parlament Oriol Pujol a la causa que investiga la concessió irregular d’estacions de la ITV a Catalunya: entre els delictes que se li imputen hi ha els de suborn, tràfic d’influències i falsedat documental.

Oriol Pujol –que està imputat juntament amb la seva dona, Anna Vidal– es va negar a declarar el 12 de gener en el marc d’aquesta causa després que se li atribuís haver afavorit l’empresari Sergi Alsina en l’adjudicació de contractes públics; a canvi, segons la fiscalia, la dona del polític hauria cobrat el 2008 i entre els anys 2010 i 2012 factures suposadament falses per valor de 499.060 euros.

JORDI I LES BORSES DE DINERS A ANDORRA

Jordi Pujol Ferrusola està imputat, juntament amb la seva exparella, Mercè Gironès, a la causa que instrueix el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata per determinar si el matrimoni va cobrar comissions il·legals a canvi de la seva mediació en l’adjudicació de contractes públics.

El magistrat, que els atribueix un delicte de blanqueig de capitals i un altre de frau fiscal, també ha imputat en aquesta causa els exsogres de Pujol Ferrusola, Ramon Gironès i Mercè Riera, i el seu excunyat Ramon Gironès Riera.

Al marc d’aquest procediment el titular del jutjat central d’instrucció 5 ha ordenat aquest dimarts un total de 15 escorcolls i ha imputat Pere i Josep Pujol Ferrusola, als quals interrogarà el 13 de novembre per un presumpte delicte de blanqueig de capitals.

La causa va començar arran de la denúncia de l’exparella de Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, que va assegurar que havia acompanyat Jordi a bancs d’Andorra per portar borses plenes de bitllets de 500 euros: “La gent no va per la vida així”, ha assegurat l’imputat davant del jutge, segons fonts del seu defensa.

OLEGUER I ELS PARADISOS FISCALS

L’última causa contra la família Pujol Ferrusola la instrueix el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que imputa a Oleguer un delicte contra la Hisenda Pública i un altre de blanqueig de capitals per set operacions immobiliàries, entre les quals hi ha la compra d’un hotel a les Canàries amb vuit milions d’euros procedents del paradís fiscal a les illes Verges.

El titular del jutjat central d’instrucció 1 està en espera de rebre una sèrie d’informes de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) i de l’Agència Tributària per prendre declaració com a imputats al fill de l’expresident i al seu exsoci a la firma Drago Capital, Luis Iglesias.

A més, el jutge ha obert una peça separada secreta la qual investiga les activitats de Jordi, Pere i Josep, que de moment no estan imputats i que no declararan fins que no ho facin els responsables de Drago Capital, segons han assenyalat a Europa Press fonts jurídiques.

El jutge va obrir aquesta causa l’1 d’octubre del 2014 després d’admetre parcialment a tràmit una querella que havien presentat Podem, Guanyem Barcelona i altres col·lectius polítics i socials de Catalunya.