El Salvador tanca el seu any més violent

0
El Salvador maras
Centre governamental a El Salvador | Foto: Gobierno de El Salvador

La nit de Cap d’Any serà especial a El Salvador, ja que deixarà enrere un any en el que s’han incrementat els homicidis en un 70%

 

El Salvador tancarà el 2015 com l’any més violent de la seva història, amb un 70% més d’homicidis que l’any passat per un increment de les agressions de les temudes bandes de carrer, segons Fortín Magaña, director de l’Institut de Medicina Legal (IML).

Les víctimes mortals podrien arribar fins a les 6.650 persones al tancament de l’any, molt per sobre de les 3.912 del 2014, tal com ha revelat en una entrevista concedida a l’agència britànica de notícies Reuters.

“Aquest any en la història del Salvador és el més violent pel que fa a homicidis. És una pandèmia real”, ha subratllat. La xifra suposarà que la taxa d’homicidis serà superior a 100 per cada 100.000 habitants, cosa que convertiria el país en el més violent del món.

La Policia responsabilitza de la violència criminal les ‘maras’, bandes nascudes entre immigrants salvadorencs als Estats Units en la dècada dels noranta que deslliuren sagnants batalles pel control del tràfic de drogues i extorsionen residents i empreses.

Les bandes rivals Barrio 18 i Mara Salvatrucha han atacat oficines del Govern salvadorenc i fa uns mesos van forçar una aturada del transport durant quatre dies amenaçant els conductors perquè no sortissin i assassinant-ne alguns.

Durant l’any, 62 policies i 24 militars han mort en atacs o enfrontaments amb les colles, en una onada de violència que ha empès dones i nens a emigrar cap als Estats Units.

La xifra de morts violentes el 2015 superarà a més la registrada durant la guerra civil que va dessagnar el país entre el 1980 i el 1992, en què es calcula que van morir 75.000 persones i 8.000 van desaparèixer. “Durant la guerra no se sap quantes persones van morir, sempre s’ha calculat que uns 5,000 morts (l’any)”, ha apuntat Magaña.

Compartir
Article anterior(3-1) El Madrid de Rafa Benítez guanya, però no convenç
Article següentPresó per a tres homes per detencions il·legals a Cervera
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]