24 detinguts en una operació contra la corrupció del PP a València

0
Alfonso Rus PP
Alfonso Rus ha estat detingut. Foto: Europa Press.

La Guàrdia Civil ha detingut 24 persones, entre els quals hi ha Alfonso Rus, després d’un macroregistre als ajuntaments del País Valencià governats pel PP

La Guàrdia civil ha començat aquest matí una macrorredada contra la corrupció del PP al País Valencià que han batejat com Operació Taula. De moment, aquesta operació compta amb 24 detencions i 36 registres, entre els quals es troben l’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, l’excap de gabinet de Rus i exalcalde de Genovés, Emilio Llopis, i María José Alcón, exassessora de Rita Barberá i exregidora de Cultura a l’Ajuntament de València.

Segons informava el diari El Mundo, Alcón també estaria imputada per altres delictes fiscals, juntament amb la seva actual parella, Alfonso Grau, exvicealcalde de València i ja imputat pel Cas Nóos. Rita Barberà també està sent investigada, tot i que va negar estar implicada en el Cas Imelsa, detonant d’aquesta macrooperació.

El jutjat d’Instrucció número 18, la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil han estat els que han ordenat els registres que han portat a Rus a trobar-se detingut a casa seva. Tal i com indica El Mundo en les seves informacions, la investigació ha començat perquè entre els acusats s’hauria format una xarxa a través de la qual es cobraven comissions a canvi d’adjudicacions públiques.

Els jutjats també investiguen si s’ha pogut produir el finançament il·legal del Partit Popular a València. Segons expliquen, les persones imputades haurien aprofitat que el focus mediàtic s’havia centrat en el Cas Gürtel. A aquestes dues investigacions se li suma també la de la possibilitat que els dirigents locals del PP valencià hagin comès un delicte de blanqueig de capitals.

El cas va començar a partir de la denúncia presentada per Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) al juliol de 2014, que va desembocar en el Cas Imelsa. Imelsa era una empresa pública on l’exgerent era Marcos Benavent, que alhora havia estat mà dreta d’Alfonso Rus. La formació d’esquerres va presentar la denúncia juntament amb diverses proves, que consistien en gravacions.

Va ser el propi Benavent el que va gravar aquests vídeos, i en ells se’l podia veure parlant amb Rus i altres dirgents com Maria José Alcón. Benavent és ara el testimoni clau en aquesta operació, i va confessar finalment que s’havien creat dues societats pantalla per cobrar comissions a concessionàries de la Diputació de València.

Després d’aquelles declaracions, Alfonso Rus va ser suspès de militància al PP. Marcos Benavent va acudir a la Fiscalia Anticorrupció diverses vegades més, on va aportar altres proves que inculpaven als fins ara detinguts, que consistien en discs durs i documentació. Tot i això, Benavent té una altra causa oberta on se l’acusa de pressumptes despeses injustificades i on la denúncia va ser interposada per la Diputació de València quan estava presidida per Rus.