El 72è Premi Nadal

0
Premi Nadal | Diari Català
Foto: Premi Nadal

El 72è Premi Nadal de Novel·la d’Ediciones Destino ha rebut un total de 341 originals procedents d’Espanya i d’altres països

El guardó 72è Premi Nadal de Novel·la d’Ediciones Destino, que es concedirà en la tradicional vetllada literària el 6 de gener a l’Hotel Palace i està dotat amb 18.000 euros, té com a jurat Germán Gullón, Lorenzo Silva, Clara Sánchez, Andrés Trapiello i Emili Rosales.

El certamen literari ha rebut obres d’A Corunya (2), Alacant (3), Astúries (4), Barcelona (15), Burgos (2), Càceres (1), Cadis (2), Cantàbria (2), Còrdova (1), Girona (1), Granada (2), Huelva (2), Osca (1), Illes Balears (4), La Rioja (1), Las Palmas (3) i Lleida (1).

També ha rebut obres de Madrid (28), Màlaga (5), Múrcia (1), Navarra (1), Palència (1), Pontevedra (3), Salamanca (1), Sant Sebastià (1), Santa Cruz de Tenerife (1), Sevilla (7), Toledo (1), València (7), Valladolid (4), Biscaia (1) i Saragossa (6).

El premi ha rebut nombroses novel·les procedents d’altres països europeus i americans, com Alemanya, Argentina, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Estats Units, França, Grècia, Anglaterra, Noruega, Mèxic, Romania i Veneçuela.

Les obres presentades reflecteixen la riquesa de registres del gènere novel·lístic, que abraça des del relat intimista fins al ‘noir’, passant per les propostes de cort històric o amb accent social.

La novel·la guanyadora del 2015 va ser ‘Cabaret Biarritz’, de José C. Vals, en un premi instituït el 1944, una convocatòria que va guanyar ‘Nada’, de Carmen Laforet.

Premi Josep Pla

D’altra banda, el Premi Josep Pla de prosa en llengua catalana, que es falla al llarg de la mateixa vetllada i està dotat amb 6.000 euros, ha rebut un total de 24 obres procedents de tot l’àmbit catalanoparlant.

Entre els originals conviuen dietaris i prosa memorialística amb novel·les ambientades en el present o amb referents del segle XX.

L’obra guanyadora l’any passat va ser ‘El poeta del poble’, d’Andreu Carranza, una novel·la sobre l’atrevida vida de Jacint Verdaguer.