35 comarques en risc elevat d’incendis

0
tot per l'onada de calor

tot per l'onada de calorPROCICAT es troba en alerta des del dia 26 de juny

El Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT es troba en alerta des del dia 26 de juny per l’onada de calor i el Pla de Protecció Civil per risc d’incendis forestals INFOCAT es troba en prealerta des del 27 de juny.

Les 35 comarques afectades per la Prealerta del Pla INFOCAT són:

Barcelona: Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
Catalunya Central: Anoia, Bages, Moianès i Osona.
Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, La Selva i Pla de l’Estany.
Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat.
Terres de l’Ebre: Ribera d’Ebre i Terra Alta.
Lleida: Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell.
Alt Pirineu i Aran: Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d’Aran.

Les zones on el risc és més gran és tota la franja litoral i prelitoral i les urbanitzacions situades en zona boscosa o prop de zones arbrades de tot el territori. La persistència i agreujament de l’onada de calor fa que avui augmenti la situació de risc especialment al Baix Empordà i a zones de l’interior.

Cal extremar la prudència en la mobilitat de tornada del cap de setmana (no llençar burilles encara que semblin apagades des del vehicle, no llençar cap mena de brossa en zones boscoses o properes al bosc), i ser extremadament curosos en les urbanitzacions que es troben en zones de risc, properes al bosc o a zones arbrades.

Protecció Civil de la Generalitat demana als ciutadans que estiguin especialment amatents, evitin qualsevol actuació imprudent que agreugi el risc d’incendi i a que alertin amb rapidesa al telèfon d’emergències 112 en cas de detectar una columna de fum.

També cal prendre mesures per evitar els efectes de l’onada de calor sobre la salut i també evitar qualsevol actuació imprudent que pugui augmentar el risc d’incendi. Aquest ha anat augmentant de forma progressiva des de l’inici de l’onada de calor avui fa deu dies: les altes temperatures sostingudes, la baixa humitat i l’absència de precipitacions han fet que vagi augmentant el risc.

D’acord amb la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, es mantenen les previsions de temperatures extremes per avui, generalitzant-se l’afectació a tot el territori. L’onada de calor arriba avui i demà al seu pic i les prediccions indiquen que s’estabilitza i declina a partir de dimarts. Avui i demà, doncs, cal fer un esforç de prudència, evitar actituds imprudents davant el risc d’incendi i també per evitar els efectes de l’onada de calor sobre la salut de les persones.

Tots els efectius dels cossos operatius de la Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona, a més d’ADF, Creu Roja i voluntaris de Protecció Civil municipal de molts municipis es troben en situació de prealerta per la vigilància i avís davant la detecció de qualsevol columna de fum, així com els Bombers de la Generalitat per oferir una resposta contundent i immediata.

Els Ajuntaments següents duen a terme dispositius especials de vigilància contra incendis aquest cap de setmana:

Abrera, Artesa de Segre, Bigues i Riells, Cabrera d’Anoia, Caldes de Montbui, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellbisbal, Castell-Platja d’Aro, La Garriga, Hospitalet de Llobregat, Hostalric, Lloret de Mar, Montblanc, Sabadell, Sant Andreu de la Barca, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Cugat del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Sant Just Desvern, Sant Vicenç de Castellet, Terrassa i Vilanova del Vallès.