L’economia espanyola creixerà un 2.7% durant aquest 2016, un avenç superior al nord-americà

El Fons Monetari Internacional (FMI) acaba de modificar les seves previsions de creixement de l’economia mundial per aquest 2016, i pel proper exercici. Així doncs, l’organització internacional ha decidit canviar les seves prediccions i ha augmentat el creixement previst per l’economia espanyola. De fet, segons l’ens Madrid veu incrementat en dues dècimes el seu creixement durant aquest any, respecte les previsions de l’octubre passat, i avançarà fins el 2.7%.
Una xifra quatre dècimes superiors al que s’espera que augmenti l’economia britànica, i un dècima més que la nord-americana. Per tant, Espanya es converteix així en el país que més avança d’entre els estats desenvolupats. Pel que fa al 2017 les previsions també són optimistes, ja que l’economia espanyola creixerà un 2.3%, malgrat que Estats Units l’arrabassarà com el país on el PIB augmentarà més amb un 2.6%. Aquesta correcció del FMI es deu principalment a la baixada sostinguda del preu del petroli i d’altres matèries primes que afavoreixen als països importadors de cru, com és el cas d’Espanya.

El dèficit i el deute públic, punts dèbils de l’economia espanyola

L’entitat que dirigeix Christine Lagarde segueix, així, el camí marcat pel Banc d’Espanya qui va elevar també la seva previsió de creixement. Justament dos dies després de les eleccions generals del 20 de desembre el supervisor bancari espanyol va modificar les seves previsions econòmiques i va situar el creixement de Madrid al 2.8%, un dècima superior al que estima l’FMI. Ambdós agents econòmics doncs, i a diferència del que van advertir les agències de qualificació com Fitch i Moody’s, no creuen que la inestabilitat política afecti a la nostra economia.

Per altre banda, l’informe definitiu es farà públic avui i contindrà també l’actualització de les previsions sobre el deute públic i el dèficit espanyol. En aquest sentit, molt probablement es confirmi el que ve advertint darrerament: Espanya no complirà amb els objectius fixats per la Unió Europea. Cal recordar, que l’assoliment d’aquest objectiu ha estat motiu de controvèrsia entre l’executiu nacional i l’europeu. També, estima l’organització internacional que el deute públic tornarà a créixer durant aquest exercici. De fet, si ens fixem en les seves darreres estimacions observarem com l’FMI preveu un dèficit pel 2016 del 3.2%. És a dir, quatre dècimes per sobre del compromès. Un percentatge que es podria traduir en els 9.000 milions d’euros que la Comissió Europea exigirà al nou govern que ajusti.

El creixement mundial toca fons

Finalment, l’avançament d’aquestes dades no presenten un panorama a nivell planetari massa alentidor. De fet, el Fons Monetari Internacional constata que l’economia mundial ha tocat fons durant el 2015. I doncs, s’ha situat als volts del 3.1%, el que es tradueix en el percentatge més baix dels darrers sis exercicis. Tot i així, preveu que repuntarà enguany, amb un 3.4%, i tres dècimes més al 2017 amb un 3.7%. Quins són els motius? La incertesa. L’economia xinesa ha crescut al menor ritme dels últims 25 anys. La desacceleració del gegant asiàtic que fins ara havia empès la recuperació mundial afectarà negativament ens els resultats globals.

També l’esfondrament de les matèries primeres ressentirà les economies exportadores. I finalment, la retirada de la política expansiva nord-americana anirà en detriment de l’economia mundial. Tampoc podem deixar de banda els números vermells de les economies emergents. Brasil, que constitueix l’economia més gran de Llatinoamèrica, tornarà a decréixer un 3.5% aquest any, i encapçala així dos anys de retrocés. També ho farà Rússia. Moscou, però, reprendrà el camí del creixement al 2017 amb una estimació de l’1%. Finalment, Aràbia Saudita patirà les conseqüències, així com els seus veïns del golf pèrsic, de la davallada de preu del cru.