Els països del Mediterrani oriental inverteixen en seguretat per revifar l’arribada de turistes

L’any que deixem enrere ha tornat a demostrar que Catalunya és una potència turística de primer ordre al Mediterrani. Així ho demostren les dades fetes públiques per la direcció general de Turisme. Segons l’administració, el nostre país va rebre més de 17.4 milions de visitants durant el 2015. És a dir, un 3.7% més que al 2014, quan el territori va rebre 16.8 milions de persones. Però és que si ho comparem amb dades del 2010, quan van visitar Catalunya 13.2 milions d’estrangers, observarem com el turisme ha augmentat des d’aleshores un 32.4%. Quines són les nacionalitats que més arriben a Catalunya? Doncs, francesos, britànics i alemanys són els nostres principals visitants. De fet, França és amb un marge ampli el primer país de procedència dels turistes que decideixen passar les seves vacances al nostre territori. Durant el 2015, cinc milions de francesos ens van escollir com a destinació. Regne Unit ocupa la segona posició amb dos milions de turistes, i Alemanya la tercera amb 1.3 milions de visitants. En quart lloc trobaríem Itàlia amb 1.29 milions de persones. Tot i això, els nacionals que més han incrementat la seva presència al nostra territori han estat els nord-americans; tot passant dels 512 mil als 644 mil visitants. Per contra, els russos han disminuït la seva presència un 31%; tot descendint dels 833.400 als 574.800 turistes.

La despesa mitjana a Catalunya és de 899.3€

Una de les dades més importants alhora de valorar l’impacte del turisme en la nostra economia, no és tant el nombre de turistes rebuts, sinó els diners que es gasten al nostre país. Doncs bé, tal i com apunta la direcció general de Turisme, entre el gener i el setembre del 2015 els estrangers es van deixar a Catalunya 15.6 milions d’euros. Una xifra que es tradueix en un increment de la despesa del 3.4% respecte al 2014. Per tant, cada turista ha gastat de mitjana 899.3 euros en la seva estada. O dit d’una altre manera, la despesa diària ha estat de 121 euros. Pel que fa als nacionals que més diners es gasten durant les seves vacances trobarem en primer lloc als britànics. L’avantatjós canvi de moneda, de la lira a l’euro, ha fet que els turistes procedents de Gran Bretanya hagin augmentat la seva despesa en un 10.4%. En el mateix sentit ho han fet els nord-americans, aprofitant la major fortalesa del dòlar, que han gastat a Catalunya un 12.6%. També significatiu ha estat el creixement de la despesa mitjana dels nacionals procedents dels Països Nòrdics que s’han gastat un 8.3% més. Seguint la lògica de l’afluència turística a casa nostra, han estat els nacionals russos els que més han reduït el seu pressupost amb un 32.4% menys de despesa; també els alemanys amb un 17.9% menys que al 2014.

La inseguretat, principal escull pel turisme a orient

Baron Empain Palace, Monument del Cairo | Font: Flickr, Sam Valadi
Baron Empain Palace, edifici històric del Cairo | Font: Flickr, Sam Valadi

Aquests dies s’ha celebrat a Madrid la Fira Internacional de Turisme, FITUR, des d’on el nou conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Biaget, ha assegurat que “Catalunya és una potència internacional turística de la Mediterrània. Un de cada quatre turistes que rep Espanya, ve a Catalunya”. Una situació dispar viuen els països de l’orient del mediterrani com Egipte, Tunísia, o Turquia. De fet, els seus governs han reconegut que els darrers atemptats han frustrat la recuperació del turisme en els seus països, i han registrat notables caigudes de l’ocupació. Tot i això, continuen apostant per la indústria turística, ja que té un paper rellevant en la seva salut econòmica. En aquest sentit, Egipte ha invertit 230 milions en mesures de seguretat als seus aeroports i zones turístiques per tal que els seus visitants tornin al país de les piràmides durant aquest 2016. I doncs, després de l’atac a l’avió de Metrojet, Egipte ha perdut uns 555 milions d’euros. Tunísia també ha estat un dels països afectats pel descens del turisme. D’ençà de l’atac terrorista al Museu Nacional del Bardo les principals companyies de creuers com Pullmantur, Princess, MSC o Costa Cruceros han deixat de fer escala als ports del país. Tanmateix, s’han reduït els vols comercials. En aquest mateix sentit, MSC ha anunciat aquesta setmana que cancel·la temporalment l’escala dels seus creuers als ports de Turquia, després de l’atemptat a Istanbul. La capital del país turc ha registrat fortes caigudes en l’ocupació des d’aleshores. Caldrà veure doncs, si les inversions en seguretat fan finalment remuntar l’arribada de turistes als països de l’orient del Mediterrani.