363 testimonis al judici del cas Nóos

0
Nóos
EP: Nóos
Nóos
EP: Nóos

Testificaran Barberá, Ana Botella, González Pons, Manuel Cobo i el comte de Fontao, entre d’altres

Un total de 363 testimonis seran interrogats al llarg de diversos mesos al judici que a partir de l’11 de gener arrencarà pel cas Nóos, entre els quals hi ha, l’exvicepresident del Govern espanyol Rodrigo Rato, l’exalcalde i expresident de la Comunitat de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón, el seu homòleg en la Generalitat Valenciana Francisco Camps, i exalts càrrecs de Zarzuela com Carlos García Revenga i Alberto Aza.

No declararan finalment, després de no haver-ho admès el tribunal que jutjarà la causa, el rei Felip VI –qui per Llei no està obligat a declarar–, els reis Joan Carles i Sofia, la infanta Elena, el seu exmarit Jaime de Marichalar, Pilar de Borbó i la princesa Irene de Grècia i Dinamarca, interrogatoris que van ser proposats per l’exsoci d’Iñaki Urdangarin, Diego Torres.

De la mateixa manera, durant les sessions de la vista oral es practicaran un total de 21 pericials sobre l’entramat de desviament de fons públics presumptament organitzat per Urdangarin i Torres.

Entre els nombrosos testimonis, també seran interpel·lats l’exalcaldessa de València Rita Barberá, la de Madrid Ana Botella, l’eurodiputat Esteban González Pons, i Manuel Cobo, qui després de la renúncia de Gallardón va ocupar de manera provisional l’Ajuntament de Madrid.

També integren la llista el comte de Fontao, José Manuel Romero, que va ser advocat del rei Joan Carles, el conseller personal d’aquest, Fernando de Almansa, l’exsecretari personal de les Infantes Carlos García Revenga, i l’excap de la Casa Reial Alberto Aza.

De la mateixa manera, desfilaran davant del tribunal, a proposta de les acusacions, l’exsecretari d’Estat per a l’Esport Jaime Lissavetzky, l’exvicepresidenta del Govern balear i actual eurodiputada Rosa Estaràs, un dels extresorers de Nóos, Pedro Alfonso Parada, i el director gerent de la Fundació municipal Turisme València, José Florentino Salinas.

Per contra, algunes de les testificals que no han estat admeses són les de l’empresari Sebastián Escarrer Jaime, José Luis Samaranch Sáenz de Buruaga, Peter Kelly, David Gallego i Joan Gaspar.

En concret, els interrogatoris se centraran sobretot en com operaven les empreses que conformaven l’entramat amb el qual Urdangarin i Torres s’haurien apoderat de fins a 6,2 milions d’euros de la Comunitat Valenciana, Balears i Madrid.

Respecte a una d’aquestes mercantils que integraven la trama, Aizoon –de la qual són copropietaris la Infanta i Urdangarin–, el tribunal aprofundirà en com es va portar a terme la seva constitució i quin va ser el paper que va exercir Cristina de Borbó al capdavant de l’empresa, presumpta tapadora que va servir a Urdangarin per desviar fons públics i defraudar fins a un total de 337.138 euros en les quotes de l’IRPF corresponents als anys 2007 i 2008.