La inestabilitat política afecta a les inversions

0

Brussel·les demana un govern estable a Espanya “el més ràpidament possible”

Alguns sectors del món empresarial es comencen a mobilitzar per forçar un pacte PP-PSOE. En efecte, durant una jornada organitzada per la Càmera de Comerç aquest dilluns a Madrid, Jaime García-Legaz, secretari d’Estat de comerç ha assegurat que “la inestabilitat mai és bona en una clara al·lusió  a la situació política actual. I doncs, d’ençà que el passat divendres l’actual president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, decidís fer un pas al costat alhora d’emprendre la tasca de formar govern alguns sectors econòmics es comencen a pronunciar. De fet, García-Legaz ha afirmat que s’estan “retardant inversions” a causa de la incertesa política que viu Espanya. “Hi ha inversions que es podrien haver materialitzat en els propers mesos i que s’endarreriran fins que no s’aclareixi la situació política”, ha sentenciat el secretari d’Estat de Comerç. En la mateixa línea s’ha pronunciat el president de l’entitat, el català José Luis Bonet, qui ha clamat per assolir quan abans millor l’estabilitat. Així doncs, des d’aquests sectors empresarials s’aposta per un govern encapçalat pels populars i recolzat per socialistes i ciutadans.

Espanya és vulnerable als esdeveniments econòmics adversos

Jean Claude Juncker, president de la Comissió Europea | Font: Wikimedia
Jean Claude Juncker, president de la Comissió Europea | Font: Wikimedia

El govern de Brussel·les escassament s’ha pronunciat sobre qui hauria de formar govern a Espanya. Tot i així, ha vingut mantenint un discurs constant arran dels comicis espanyols centrat en la recerca de l’estabilitat. En aquest sentit, dies enrere Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, va afirmar que “Espanya necessita estabilitat política”. Alhora, va afegir que esperava que la formació de govern es produís “el més ràpidament possible”. De fet, els actors comunitaris ja van advertir al govern entrant que caldria continuar pel camí dels ajustos i que s’haurien de retallar prop de nou milions d’euros per tal de complir amb el dèficit públic. I doncs, en les properes setmanes Europa farà públic un informe que analitza els greus desequilibris que encara té l’economia espanyola. Un document al que ha tingut accés al diari El País, segons el qual s’afirma que “les dificultats per formar govern podrien desaccelerar l’agenda de reformes i provocar una pèrdua de confiança i un deteriorament del sentiment de mercat”. Tanmateix, s’adverteix dels “riscs polítics” al país.

Així doncs, l’alt òrgan europeu ve a sumar-se a la posició del Fons Monetari Internacional quan la setmana passada va revisar a l’alça el creixement de l’economia espanyola. Tot i això, advertia que els riscs encara són elevats degut al possible incompliment de l’objectiu de dèficit marcat per Brussel·les, al creixent deute públic, i la incapacitat de reduir l’atur. Cal recordar que l’economia espanyola creix a bon ritme gràcies, entre altres, a factors conjunturals com el descens del preu del petroli, de les matèries primes i de les mesures adoptades pel Banc Central Europeu. Tres factors que de revertir-se podrien alentir o atura el creixement del PIB espanyol. És per això, que Madrid ha de treballar per acomplir amb els objectius compromesos amb Europa, la creació de llocs de treball i reduir el deute públic. I doncs, al 2008, just abans de la crisi econòmica, el deute públic constituïa el 37% del Producte Interior Brut. Mentre que, al tancament del 2015, el deute haurà escalat fins al 100.8% i arribarà al 101.3% aquest 2016. Una xifra que Europa considera massa elevada.