La guardiola de les pensions torna a baixar durant el 2015, i equival al 3.12% del PIB

El Banc d’Espanya ha estat un dels darrers actors econòmics en presentar les dades a fi del 2015. En aquest cas, el supervisor bancari ha afirmat que el deute d’Espanya es va enfilar l’any passat un 5.3%. I per tant, enguany es situa quasi bé als 920.000 milions d’euros, després que el passat mes de setembre superés el llindar dels 900.000 milions d’euros. Una xifra que, per altre banda, ja va advertir la Unió Europa és massa alta. Així doncs, durant el mes de desembre el deute espanyol va escalar fins els 917.000 milions d’euros; sis milions més que els registrats al novembre i quaranta-un milions més que el mateix període del 2014.

Si ens fixem a on s’ha concentrar el deute ens n’adonarem que la major part correspon a valors de llarg termini. Aquests representen actualment el 82.6% del total del deute públic amb una quantia de 757.572 d’euros. La diferència, és a dir 82.435 milions d’euros, es concentren en valors a curt termini, i els 76.992 milions restants s’inclouen en el marc dels procediments dels dèficits excessius. Finalment, apuntar que per sectors de contrapartida els avals concedits van disminuir un 0.9%. Una tendència que també van notar els dipòsits al Banc d’Espanya, amb un descens del 8.7%.

S’aprima el Fons de Reserva de les pensions

La ministra de treball i ocupació, Fátima Bañez, va informar en el darrer consell de ministres de l’estat de l’anomenada “guardiola de les pensions”. Doncs bé, segons l’erari públic, el Fons de Reserva de la Seguretat Social ha descendit durant el 2015 a 32.481,32 milions d’euros. Una quantia que és equivalent al 3.12% del PIB espanyol. I perquè s’ha reduït la guardiola de les pensions? Doncs perquè el govern dels populars en va treure 13.250 milions, per tal de fer front a l’abonament de les prestacions. Més concretament, durant els mesos de juliol i desembre, coincidint amb les pagues extres, l’executiu va extreure’n dues partides. La primera de 7.750 milions d’euros, i la segona el mes passat de 1.750 milions d’euros.

Així doncs, els rendiments no han estat suficients per fer front aquestes dues retirades, provocant un aprimament del Fons de Reserva. En aquest sentit, durant el 2015 els rendiments nets generats per la guardiola de les pensions va arribar fins als 3.993,39 milions d’euros. No obstant això, els diners sostrets pels populars van superar en nou milions d’euros els interessos generats pel fons. D’ençà de la seva creació al 2000 el Fons de Reserva ha generat 26.095,12 milions d’euros. Cal recordar que l’objectiu d’aquest fons és permetre atenuar els cicles econòmics de crisi i garantir l’equilibri financer de les pensions. Ara, haurem de veure si enguany el govern en funcions decideix tornar a fer-ne ús.