Els Premis Ciutat de Barcelona

0
Premis Ciutat de Barcelona | Diari Catala
Foto: EuropaPress

Paul Preston, El Hachmi, Capdevila i Piglia alguns dels reconeguts als Premis Ciutat de Barcelona

L’historiador Paul Preston, els escriptors Ricardo Piglia i Najat El Hachmi, el periodista Carles Capdevila, l’actor Pol López i el filòsof Josep Maria Esquirol seran distingits amb els Premis Ciutat de Barcelona 2016.

Ho va anunciar dimecres la comissionada de Cultura de l’Ajuntament, Berta Sureda, i la presidenta del Consell de la Cultura de Barcelona, la biòloga Montserrat Vendrell, en roda de premsa.

Els premis, que es lliuraran el dilluns 15 de febrer a l’Ajuntament, també reconeixeran la trajectòria del restaurador ‘Juanito’ de l’establiment ‘Pinotxo’ pel seu amor, dedicació i simpatia en la seva emblemàtic espai del mercat de la Boqueria.

Vendrell ha destacat que aquest any els premis han volgut distingir la “dimensió col·lectiva de la cultura, pel seu caràcter inclusiu” amb iniciatives com la d”Arquitectes de capçalera’, impulsada al barri del Raval des de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (Etsab-UPC).

La dimensió de la cultura més enllà del producte, i vista com un procés i un instrument per donar resposta a necessitats socials i com a mirada crítica ha marcat la tònica dels premis d’aquest any, ha afegit Vendrell.

Paul Preston serà distingit per la seva “significativa trajectòria d’abast internacional” com historiador de la II República, la Guerra Civil, l’exili i la transició, mentre que Ricardo Piglia rebrà el guardó per l’obra ‘Els diaris d’Emilio Renzi. Anys de formació’ i El Hachmi per ‘La filla de l’estrangera’.

El filòsof Esquirol serà distingit per l’obra ‘La resistència íntima: assaig d’una filosofia de proximitat’ que tracta qüestions existencials des de la quotidianitat, i a l’àmbit audiovisual farà el propi Alba Sotorra pel seu “lúcid i subtil” retrat de la fascinació d’un jove per les armes en ‘Game Over’.

En arts visuals, l’associació ‘A Bau A Qu’ rebrà el premi per les seves iniciatives desplegades durant 2015; en circ ho farà la companyia Animal Religió per l’espectacle ‘Sifonòfor’, i en ciències experimentals Teresa Puig i Xaver Obradors pel descobriment d’un procediment de producció de materials superconductors.

‘Fer història(s)’

De l’àmbit de la dansa, Bea Fernández i Mònica Muntaner –totes dues al front de La Poderosa– seran reconegudes per la seva producció ‘Fer Història(s)’, mentre que en cultura popular i tradicional els Castellers del Poble Sec rebran el reconeixement pel seu projecte ‘Castelloscopi’.

L’exposició ‘Disseny per a viure. 99 projectes per al món real’, d’Òscar Guayabero, al Museu del Disseny de Barcelona, serà premiada en la categoria de disseny, i en la d’educació l’escola Miquel Bleach del barri d’Hostafrancs mereixerà el guardó per integrar les arts com a eix vertebrador de l’aprenentatge.

El grup Za! També rebrà el premi pel seu treball ‘Loloísmo’ i en traducció en llengua catalana Ramon Monton serà reconegut per haver portat al català l’obra ‘Els quaranta dies de la Musa Dag’ de Franz Werfel a través d’un català “viu i fluid que s’adequa en el registre d’aquest gran clàssic modern” sobre el genocidi armeni.