Un empitjorament de les expectatives econòmiques de futur en són la causa

El Centre d’Investigacions Sociològiques ha fet públic aquest dimecres la valoració ciutadana sobre la situació actual durant aquest mes de gener. En aquest sentit, la confiança dels consumidors ha patit un retrocés important, tot caient 8.3 punts respecte el passat mes de desembre. Així doncs, actualment l’índex es situa entorn als 99.1 punts. A mode explicatiu, s’entén que la percepció de la situació econòmica és negativa en el seu conjunt quan l’índex no arriba als 100 punts. No obstant això, expliquen des del CIS, el principal motiu d’aquest descens és la reducció de les expectatives de futur.

Més concretament, la confiança dels consumidors ha caigut 2.8 punts a causa de la percepció que aquests tenen de la situació econòmica actual, tot situant-se en els 92.4 punts. En efecte, els ciutadans creuen que les possibilitats del mercat de treball han disminuït, així com l’evolució de l’economia general i l’economia familiar. Tanmateix, les expectatives de futur han sofert una caiguda important de 13.9 punts, fins arribar als 105.7 punts. Aquest descens s’explica principalment perquè els enquestats no creuen en una propera recuperació del mercat de treball, ni tampoc de l’estat de l’economia del país. En menor mesura, desconfien que l’economia familiar es recuperi.

Més justos a final de mes

En tot cas, aquests factors venen a reflectir un notable descens de les expectatives d’estalvi i de consum de bens de llarga durada. I doncs, a menys expectatives de futur menys despeses s’aventuren a realitzar els ciutadans. Tanmateix, assenyala el CIS, enguany han augmentat les persones que diuen arribar justes a final de mes. Una afirmació que manté el 43.1% dels enquestats. Mentre que el 20% assegura haver hagut de contraure deutes, o de reduir els seus estalvis per tal de  poder fer front a les despeses quotidianes mensuals. Per altre banda, i com a percepció positiva, el CIS, ha detectat que un 30% dels entrevistats explica que cap persona del seu entorn es troba a l’atur. Un percentatge que ha disminuït lleugerament respecte a l’enquesta anterior.

No obstant això, el 74% de la mostra poblacional creu que avui és més difícil trobar un lloc de feina que fa sis mesos. En aquest sentit, només tres de cada deu persones consideren que el panorama econòmic nacional és avui millor que fa sis mesos. I de fet, només el 33.5% dels enquestats creuen que aquesta situació millorarà en els pròxims temps. Així doncs, els resultats ens mostren una important contracció de la confiança dels consumidors durant el primer mes de l’any. Un retrocés tan important com aquest no es produïa des del 2012. De fet, les dades del mes de gener són força inferiors a les registrades durant tot el 2015, a excepció del passat mes de febrer.