La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la direcció dels pactes, i assegura que s’hauran de fer nous ajustos

Nou avís als partits polítics espanyols. Brussel•les torna a advertir que la manca d’un govern estable genera incertesa, i conseqüentment és un risc per l’economia i el seu creixement. “ El risc a la baixa per la previsió de creixement prové principalment de la incertesa que envolta la formació d’un nou govern”, podíem llegir aquest dijous a l’informe que ha presentat Brussel•les sobre les previsions econòmiques d’enguany. Tot i així, la Comissió Europea preveu que l’economia espanyola segueixi augmentant a bon ritme durant aquest any fins a enfilar-se al 2.8%, i al 2017 un 2.5%.

Per altre banda, des d’Europa s’ha volgut deixar clar que no volen incidir en el color del proper govern espanyol. I doncs, en roda de premsa, el comissari europeu d’assumptes econòmics, Pierre Moscovici assegurava que “l’espera política serà també l’espera pels agents econòmics i això és un risc. I això és el que nosaltres subratllem. Però sense donar opinió. Perquè no tenim preferències.” Tanmateix, Moscovici ha tornat a recalcar que faran falta nous ajustos: “per complir amb la normativa del Pacte d’Estabilitat i Creixement, farà falta que arribat el moment es prenguin mesures d’ajustament”. I a continuació ha insistit: “Les nostres perspectives són justes, exactes i s’han de prendre seriosament”. Unes mesures que haurà d’abordar l’executiu entrant.

De Guindos contradiu Brussel•les

Luís de Guindos, Ministre d'Economia i Finances | Font: Wikimedia
Luís de Guindos, Ministre d’Economia i Finances | Font: Wikimedia

No és la primera vegada que la Comissió Europea avisa a Espanya sobre el risc econòmic que genera la incertesa política. Ni tampoc és la primera vegada que l’executiu espanyol i el comunitari discrepen sobre el creixement econòmic. De fet, després de l’advertència de Brussel•les el ministre d’economia i competitivitat, Luis de Guindos, ha assegurat als mitjans de comunicació que la falta de govern no està afectant a l’economia, ja que ha mantingut el ritme de creixement durant el primer trimestre de l’any, i inclús, podria acabar l’exercici creixent més que al 2015. En aquest sentit, ha afirmat que “ aquest any seguirem veien com les projeccions de la Comissió segueixen elevant el creixement de l’economia espanyola”.

No obstant això, Luís de Guindos ha reconegut que la incertesa política no és ideal per a l’economia, tot i que acte seguit ha tornat a ressenyar que no existeix cap indicador real d’activitat que hagi recollit un impacte degut a la situació política. A més a més, ha confiat en que Madrid pugui comptar ràpidament amb un govern en plenes funcions. Així doncs, el descens del preu del petroli i les matèries primeres estan afavorint el creixement de l’economia espanyola. Malgrat que, Brussel•les segueix assenyalant que la taxa d’atur, el dèficit públic i el deute públic són tres debilitats que podrien fer minvar el bon camí de la recuperació espanyola.