Catalunya crea un 6.9% més d’empreses al 2015

0

El Principat lidera la creació d’empreses juntament amb Madrid, única comunitat on creixen les dissolucions

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha fet públic aquest dimarts les dades relatives a la creació i destrucció d’empreses durant el 2015 per Comunitats Autònomes. Un informe que ve a contradir aquella teoria d’algun agents econòmics, polítics i periodístics que afirmaven que amb l’anomenat ‘procés’ Catalunya estava perdent empreses a favor d’altres indrets com Madrid. Doncs bé, res més lluny de la realitat ja que l’ens públic ha conclòs que el nostre país ha assolit una tendència de creixement superior a la madrilenya, respecte el 2014. En aquest sentit, el Principat ha registrat 18.883 noves societats durant el 2015. Una xifra que suposa un increment del 6.9% respecte l’any immediatament anterior. Mentre que, Madrid va arribar a les 19.964 noves empreses. És a dir, un 1.5% menys.

Pel que fa a les dissolucions, la comunitat presidida per Cristina Cifuentes s’ha situat com la regió on més empreses s’ha destruït. En aquest sentit, el ritme de dissolucions ha augmentat un 3% respecte el mateix període de l’any anterior; convertint-se, així, en l’única comunitat de tot l’Estat on ha crescut el nombre de dissolucions. I doncs, segons l’Institut Nacional d’Estadística Madrid ha perdut 5.300 societats durant el 2015. Per contra, a Catalunya, així com a la resta de comunitats autònomes, les dissolucions van reduir-se un 8%. Una xifra, emperò, allunyada del 27.8% que va registrar la comunitat foral de Navarra. Finalment, en el conjunt de l’Estat la creació d’empreses es va accelerar l’any passat i es va incrementar un 0.5%; tot arribant a les 94.594 societats mercantils. És a dir, el nombre més alt des del 2008.

El comerç, el sector que més creix

Per altra banda, les regions que s’han situat a la cua de la creació de noves empreses han estat La Rioja, amb la inscripció de 425 noves societats, i Cantàbria amb 805. En canvi, les comunitats que han registrat menys dissolucions han estat Navarra amb 116, i La Rioja amb 183 empreses destruïdes. Pel que fa a l’activitat econòmica, podem concloure que la major part d’empreses registrades corresponen al sector del comerç. Més concretament el 22.3% de les noves societats mercantils pertanyen aquest sector. Tot seguit, trobaríem la construcció amb un 17.1%. Justament, també són aquests dos sectors els que lideren les dissolucions d’empreses. De fet, el comerç va acaparar el 21.4% d’empreses que van desaparèixer durant el 2015, i la construcció el 19.9%. Finalment, apuntar que durant el mes de desembre Catalunya va liderar el registre de noves societats, assolint les 8.067 noves empreses registrades. Un xifra que representa un capital subscrit de 443.2 milions d’euros.