BBVA Research adverteix sobre el creixement de l’economia

0
rafael domenech bbva diaricatala.cat
Rafael Domenech, de BBVA | Foto: Europa Press

L’entitat creu que la incertesa política pot reduir el creixement fins a un 0.5% durant el 2016

El banc espanyol BBVA feia públic, aquest dimarts, un estudi sobre l’afectació que pot tenir la incertesa política sobre l’economia nacional. En aquest sentit, el seu servei d’estudis ha conclòs que les dificultats creixents per formar govern després de les eleccions del 20 de Desembre ja estan tenint conseqüències pel creixement estatal. Una nivell d’incertesa, que segons l’entitat, no s’assolia d’ençà de la invasió a Irak el 2003. Fins i tot, podria augmentar si no s’aconsegueix formar govern en els propers sis mesos. Més concretament, la taxa de creixement del PIB del 2016 podria disminuir fins a mig punt percentual, i fins a 1.3 punts l’any vinent si la situació no canvia. Cal apuntar, que cada punt del Producte Interior Brut equival a 10.000 milions d’euros. És a dir, enguany, contínua BBVA Research, la falta d’entesa podria reportar-nos una factura de 5.000 milions d’euros.

L’entitat presidida per Francisco González Rodriguez no és l’única que ha advertit en els darrers dies dels riscs que suposa la falta d’estabilitat política. I doncs, altres entitats com el Banc Popular també ha explicitat el temor a que la incertesa suposi un fre per l’economia. En aquesta línia, també es va expressar Luís de Guindos, ministre d’economia en funcions, quan va declarar que la inestabilitat genera dubtes als mercats. O des d’instàncies superiors, Brussel•les va advertir la setmana passada que el risc polític crea desconfiança, alhora que demanava un govern “estable i l’abans possible”. Una idea que també han compartir els inversos quan han assegurat que la situació política és un risc per l’euro. Per contra, l’escola de negocis IESE, va assegurar que la incertesa política no estava generant inestabilitat. El cert és, emperò, que les darreres jornades bursàtils no fan més que requerir polítiques econòmiques estables.

El petroli compensa les caigudes bursàtils

Així doncs, segons l’entitat un menor creixement econòmic tindria efectes directes, també, sobre la creació de feina. I doncs, ha pronosticat en roda de premsa el responsable d’economies desenvolupades del BBVA Research, Rafael Doménech, en cas de prolongació del govern d’interinitat en comptes de crear-se un milió de llocs de treball tal i com es preveia, es passarà a crear-se’n 700.000 en dos anys. No obstant això, el preu del cru està ajudant a superar les incerteses i continua impulsant el creixement de l’economia espanyola. De fet, des de l’entitat asseguren que si no fos per la falta d’acord polític s’estaria revisant a l’alça el creixement d’aquest i el proper any. Una caiguda del preu de les matèries primeres i del petroli que estan ajudant, també, a compensar el pitjor començament d’any dels parquets mundials. De fet, creuen que el petroli encara serà un 30% més barat aquest any, respecte el novembre del 2015, i un 20% al 2017. Finalment, apuntar que BBVA Research assegura en el seu informe que la probabilitat d’una nova recessió global com la del 2008 és “molt, molt baixa”.