Els preus confirmen la seva caiguda al gener

0

L’electricitat i el comportament de l’habitatge expliquen la taxa negativa

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha confirmat aquest divendres allò que ja avançava setmanes enrere: L’Índex de Preus al Consum torna a entrar en negatiu. En efecte, durant aquest mes de gener l’índex s’ha reduït en un 1.9% respecte el mes de desembre, alhora que ha retallat tres dècimes la seva taxa interanual. Així doncs, enguany els preus es situen al -0.3%, després que l’últim mes de l’any es situessin al 0%. Una xifra negativa que ja ha vingut produint-se durant la majoria dels mesos del 2015. Només juny, juliol i desembre van mostrar dades positives. Els dos mesos d’estiu es van enfilar fins al 0.1%, mentre que el desembre va registrar un 0%.

L’ens públic ha atribuït aquest descens interanual del mes de gener al comportament de l’habitatge. En efecte, les llars van reduir la seva tendència quasi quatre punts respecte al mes de desembre. Això suposa una davallada de sis punts percentuals, que s’explica principalment per la disminució del preu de l’electricitat. De fet, segons l’INE, la qüestió de l’habitatge redueix per si mateix en cinc dècimes  l’IPC interanual; tot xifrant-se en un 14% la variació del preu dels subministraments d’energia de les llars, tals com l’electricitat o el gas. Per la seva banda, la inflació subjacent, que no inclou ni els preus dels productes energètics ni els dels aliments no elaborats, es va mantenir durant el mes de gener en el 0.9%. Mentre que, els preus harmonitzats (IPCA) van assolir una taxa anual del -0.4%, tres dècimes menys que al desembre.

Transports i aliments augmenten

Per contra, el grup dels aliments i l’epígraf del transport van augmentar al mes passat. Més concretament, els transports van incrementar la seva taxa interanual quasi bé un punt, fins a situar-se entorn al 1.9%. Aquest fet s’explica perquè els carburants van abaratir-se a un ritme inferior al mateix període de l’any anterior, i per tant fan afegir 1.4 dècimes a la inflació. Tanmateix, els aliments i hotels, amb un augment de tres i quatre dècimes respectivament, van situar-se en taxes del 2.1% i el 1.3%. Cal especificar que el repunt del preu dels aliments es deu pràcticament a l’encariment del peix fresc. No obstant això, entre ambdós només arriben a generar un dècima d’inflació positiva. Finalment, i en termes mensuals, l’Institut Nacional d’Estadística assenyala que l’IPC va caure un 1.9% durant el mes de gener, i en comparació al desembre. Això suposa el seu major descens en qualsevol inici de l’any de la sèrie històrica des de 1961. Un fet, que l’INE ha volgut també atribuir al descens dels preus del vestit i el calçat en un 15.3% degut a les rebaixes d’hivern. Caldrà veure ara, si febrer repunta la taxa.