És una de les propostes de la Comissió Europea per frenar el finançament del terrorisme

Els Estats Membres de la Unió Europea estudien ja retirar de la circulació els bitllets de 500€. En aquest sentit, els Ministres d’Economia i Finances europeus (ECOFIN) van abordar en la seva trobada d’aquest divendres si per tal d’acabar amb el finançament del terrorisme caldria prohibir l’ús dels bitllets de 500€, o establir un llindar màxim als pagaments amb efectiu. Dues propostes que ja examina el Banc Central Europeu (BCE), tot i el recel d’alguns països com Alemanya. De fet, a la seva arribada a la reunió de l’ECOFIN, el president de torn de la Unió Europea, i ministre de finances holandès, Jeroen Dijsselbloem, va explicitar aquesta voluntat: “existeixen riscs de que els bitllets grans o les grans quantitats de diners en efectiu siguin utilitzats fàcilment per finançar al terrorisme”. També, va confirmar l’avaluació del BCE, “demanarem al BCE que ho estudiï i ens presenti propostes”.

D’aquesta manera, els Vint-i-vuit varen examinar per primera vegada el pla d’acció que la Comissió Europea ha elaborat per a frenar les vies de finançament del terrorisme al vell continent. Entre d’altres, també inclou el reforç dels mètodes anònims de pagament, tals com les targetes prepagament o els bitcoins, així com idees per a incrementar el control sobre les comptes. Una línia d’actuació que compta amb el beneplàcit de Dijsselbloem, qui l’ha qualificada de “molt bona”. El president europeu també ha assenyalat que aquestes propostes permetrien millorar l’intercanvi d’informació financera entre les autoritats nacionals, i per tant afavorirà la cooperació de tots els socis europeus en matèria de terrorisme. Tot i això, el ministre holandès no ha volgut valorar la idea de prohibir la circulació dels bitllets de 500€, i ha explicat que l’executiu comunitari només ho ha plantejat al BCE com una possibilitat.

França, favorable a la prohibició

De fet, el comissari d’Estabilitat Financera i Serveis Financers, Jonathan Hill, ha coincidit en que la retirada del bitllet morat ha de ser analitzada pel Banc Central Europeu. Per la seva banda, el ministre d’economia francès, Michel Sapin, ha defensat la mesura; alhora que ha alertat que el diner en efectiu és “la primera forma de finançament” del terrorisme. És per això que s’ha de combatre. “A França, el bitllet de 500€ s’empra més per a dissimular que per a comprar, per a dissimular transaccions que no són honestes”, ha explicat, i per tant, “ens plantegem preguntes sobre el seu ús”. En aquest mateixa línia s’ha manifestat el ministre luxemburguès, Pierre Gramegna, qui creu que és “obvi” que els grans pagaments en metàl·lic són utilitzats pels terroristes i pels corruptes per a no deixar rastre dels seus moviments. Amb tot, alguns països acostumats a fer un major ús del diner en efectiu, com Alemanya, tenen dubtes sobre el pla d’acció de la Comissió Europea.