Eva Blach publica una novel·la dedicada a Esther Tusquets

L’escriptora i fotògrafa Eva Blanch ha publicat la seva segona novel·la, Corazón Amarillo Sangre Azul‘ (Tusquets), escrita des de la fascinació i el record per l’escriptora i editora Esther Tusquets, que va morir el 2012.

Cunyada de Tusquets, Blanch va començar el llibre el 2012: “Se’m va ocórrer la idea mentre estava amb l’Esther, quan ella també estava intentant escriure el que li estava passant”, ha explicat l’autora en una entrevista per a Europa Press.

“Si em pregunten perquè l’he escrit, en aquell moment em va semblar una cosa natural i gens forçada“, ha continuat Blanch, que el 2011 va publicar ‘Esto no está pasando‘ (Ediciones B).

Corazón Amarillo Sangre Azul és la vida de l’escriptora i intel·lectual d’edat avançada Emma Thomas, que recorda a Tusquets per les semblances que escriu Blanch, així com els personatges de la Clara, el germà Héctor i la filla. La Clara és la cunyada de l’escriptora, que està experimentat la vellesa i la demència, i és la narradora que reconstrueix la vida de l’Emma, una dona a qui admira profundament.

“He volgut fer un homenatge a esther”

“He intentat fer una novel·la, que s’aguantés al marge de la realitat, tot i que m’han dit que ha acabat sent un homenatge a Esther, ha manifestat sobre el motor de creació del llibre.

“Jo puc dir que sóc la Clara, tot i que no tot el que li ha passat m’ha passat a mi. Cal ser sincer encara que facis ficció”, ha apuntat Blanch. “Un dels temes és la mort i vellesa, ja que tots ens trobarem en un passadís d’hospital esperant les paraules d’un metge”, ha explicat Blanch.”Però no només parlo d’una senyora gran, sinó d’una persona molt particular i intel·ligent, que es troba en aquesta situació”, ha puntualitzat.

El llibre de Blanch s’emmarca en un context actual: “Hi ha un submón personal que conviu amb tot el que està passant. Pensava en la pel·lícula ‘Una giornata particolare‘, on hi ha un drama personal que passa a la desfilada de Hitler a Roma”.

“La meva inspiració és l’oscar”

Blanch ha explicat que la seva escriptura és directa i que creu que escriu “per a l’Oscar”, la seva parella i germà d’Esther Tusquets, amb qui l’escriptora va compartir el procés de creació a cada moment. “Tot ho comparteixo amb l’Oscar, que m’ha animat sempre, i quan vaig estar a punt d’abandonar. Ell és corresponsable de la novel·la”, ha confessat l’escriptora.

Sobre la vinculació del seu llibre amb la novel·la ‘També això passarà’ de la filla d’Esther Tusquets, Milena Busquets, ha apuntat: “Són dos llibres diferents. Jo no vaig llegir la seva fins que vaig acabar la meva”. Sobre la seva pròxima novel·la, ha explicat que ja ha començat a desenvolupar-la, i que es troba en fase de documentació: “Vull allunyar-me de mi i escriure sobre una dona molt diferent”.