El govern xinès no preveu, a cinc anys vista,  superar a la primera economia mundial

El primer ministre de la Xina Li Keqiang ha fet públic aquest diumenge el seu informe de treball governamental en seu legislativa. En efecte, davant l’Assemblea Nacional Popular l’executiu de Pequín s’ha marcat com a objectiu assolir un creixement del seu Producte Interior Brut d’entre el 6.5% i el 7% per aquest 2016. Cal recordar, que l’any passat l’economia del gegant asiàtic es va quedar a una dècima d’arribar al seu objectiu, que aleshores era del 7%. És per això, i també a causa de la desacceleració que està patint la seva economia que enguany el límit és més flexible. Tanmateix, l’informe preveu seguir treballant per tal que la inflació es mantingui entorn als tres punts percentuals, tal i com ho ha vingut fent en exercicis anteriors.

Pel que fa a la creació de llocs de treball, el govern xinès espera generar 10 milions de feines noves. Una xifra lleugerament inferior a l’assolida durant el 2015 quan Pequín va registrar 13.12 milions de nous llocs de treball. Com a novetat, direm que la despesa en el departament de defensa se situarà enguany en un 7.6%, l’índex més baix dels últims sis anys. Aquest informe doncs, estableix les guies mestre del XIII Pla Quinquenal. És a dir, el camí a seguir durant els propers cinc anys. De fet, el gegant asiàtic preveu arribar als 90 bilions de Iuans al 2020, que correspondrien a uns 13.8 bilions de dòlars. De fer-se realitat aquesta previsió, Xina, no aconseguiria superar a la primera economia mundial. I doncs, Estats Units ha obtingut durant el 2015 un PIB superior als 17 bilions de dòlars.

Menys despesa militar

No obstant això, els experts asseguren que en algun moment d’aquest segle l’economia xinesa aconseguirà treure-li la primera posició com a potència econòmica mundial a Washington. Malgrat en aquests moments, els problemes del sector industrial xinès i la seva inestabilitat borsàtil estiguin frenant el seu creixement. Per altre banda, el primer ministre xinès, Li Keqiang, ha afirmat  que continuarà treballant en la reforma del sistema impositiu per tal que l’IVA arribi a tots els sectors de l’economia. Així mateix, ha anunciat la creació d’un fons de 100.000 milions de Iuans que es destinarà a cobrir subsidis i compensacions pels treballadors que perdin el seu lloc de treball com a conseqüència del procés de reestructuració industrial.

Amb tot, el Pla Quinquenal projecta la creació de 11.000 quilòmetres de línea de ferrocarril d’alta velocitat. D’aquesta manera, a la fi del 2020 el gegant asiàtic comptaria amb 30.000 quilòmetres de xarxa ferroviària que servirien per unir el 80% de les seves grans ciutats. En aquest sentit, Pequín es reafirma en el lideratge de la instal·lació de trens bala. Espanya, és el segon país del món en aquest àmbit. Finalment, destacar que el pressupost de Defensa per aquest 2016 serà de 954.000 milions de Iuans. Una quantia que consolida a Xina com el segon país, més enllà de Washington, en despesa militar. Tot i això, es tracta de la partida més baixa en sis anys. I doncs, el primer ministre ha assegurat que continuarà amb la reforma de les Forces Armades per tal que aquestes esdevinguin “més revolucionàries, modernes i estàndards”.