Cristóbal Montoro, ministred'Hisenda en funcions. dèficit. ajust
Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda en funcions | Foto: Europa Press

Xavier García Albiol s’avança a Junqueres i anuncia la liquidació de 350 milions d’euros de la liquidació del finançament del 2014

Aquest divendres s’han reunit per primera vegada d’ençà de la formació de govern a Catalunya, el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueres, i el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro. Una reunió on s’ha reiterat l’anunciat amb anterioritat pel líder dels populars a Catalunya. I doncs, Xavier García Albiol s’havia traslladat , també, fins a Madrid per trobar-se amb Montoro. En aquest sentit, Garcia Albiol ha anunciat que l’executiu central avançarà 350 milions d’euros dels 1.400 que deu a Catalunya en concepte de liquidació del model de finançament del 2014. L’exalcalde de Badalona, també, ha assegurat que el ministeri està disposat a fer nous avançaments de diners. Això sí, sempre hi quan s’atenguin a certes condicions.

En efecte, el govern central torna a condicionar les partides per a Catalunya en funció del seu destí. És a dir, l’excutiu de Mariano Rajoy només avançarà diners si aquests es dediquen a afrontar problemes de tresoreria, pagar a proveïdors o atendre als serveis socials. Una reunió, la de Montoro i García Albiol, que s’ha produit després que aquest mostrés el seu malestar per la trobada entre el ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, i Oriol Junqueres a l’aeroport del Prat aquesta mateixa setmana. D’aquesta manera, el líder dels populars a Catalunya vol constatar que qualsevol acció del govern central amb Catalunya ha de passar primer pels populars catalans.

Una situació complexa

Oriol Junqueres anunciava abans de reunir-se amb el ministre d’Hisenda que pretenia reclamar a Madrid l’avançament de 700 milions d’euros dels 1.400 que deu l’estat a Catalunya. I doncs, havia admès l’exalcalde de Sant Vicens dels Horts, la situació econòmica de Catalunya és “extremadament complexa“. No obstant això, Xavier García Albiol anunciava aquest dijous que finalment els diners que es facilitarien serien la meitat; és a dir, 350 milions d’euros. I quan s’abonaran la resta de diners? Doncs si res no canvia, a principis de juliol. És per aquest motiu, que Oriol Junqueres havia reclamat la quantia de 700 milions d’euros; per tal de poder destinar-los a abonar la paga extra dels funcionaris de juny. Tanmateix, el govern català té previst sol·licitar a Hisenda 7.520 milions d’euros del Fons de Liquiditat Autonòmic per aquest 2016. També s’intentarà que l’interès atorgat sigui proper al 0% i no al 0.83% que marca l’estat.