Catalunya duplica la inversió estrangera al 2015

0

La inversió estrangera va créixer un 11% a tot l’estat

El Ministeri d’Economia i Competitivitat, encapçalat per Luís de Guindos, ha fet públic aquest dilluns el recull de dades d’inversió estrangera que es va produir durant el 2015 arreu del territori espanyol. En aquest cas, el govern espanyol assegura que Espanya va rebre fins a 21.724 milions d’euros provinents d’altres paisos. Un volum d’inversió que situa el 2015 com el cinquè millor any des del 2000. Conseqüentment, l’executiu central creu que l’arribada de capitals consolida un canvi de tendència. I doncs, des de fa tres anys s’està recuperar el ritme d’inversió productiva estrangera. És important recalcar, que d’aquest recompte se’n exclouen les Entitats de Tinença de Valors Estrangers, ETVE.  Pel que fa a la resta de països occidentals, Espanya es situa com el segon estat que més partides a invertit a l’estranger. Només superat per Luxemburg.

En efecte, Luxemburg va marcar durant el 2015 un augment de la sortida de capitals del 16.5%; és a dir de 2.777 milions d’euros. En tercera posició trobaríem Holanda, amb un 12.8% més; i tot seguit França, Estats Units i Regne Unit. Per altre banda, el ministeri d’economia també ha especificat que Madrid i Catalunya han estat les comunitats autònomes que han rebut un volum més elevat de diners. I això s’explica perquè la majoria d’empreses internacionals tenen la seva seu social a Barcelona i Madrid. Més concretament, Catalunya va adjudicar-se 4.783 milions d’euros; el que suposa un increment significatiu respecte l’any anterior del 57.8%. Mentre que Madrid va registrar 10.093 milions d’euros. Tot i l’elevada quantia, la comunitat madrilenya ha patit un retrocés respecte el 2014 del 1.2%.

La millor regió del sud d’Europa per invertir

Les dades publicades per l’executiu central aquest dilluns venen a complimentar la informació que podíem llegir la setmana passada al Financial Times. I doncs, segons el rotatiu britànic Catalunya es convertirà enguany, i també l’any vinent, en la regió més atractiva pels inversors estrangers del sud d’Europa. De fet, Barcelona també aconsegueix situar-se en la primera posició del rànquing com aquella ciutat que té una millor estratègia de captació d’inversions, gràcies, entre altres, a la seva aposta per les infraestructures i la presència digital. L’estudi que recull informació de prop de 300 ciutats i 150 regions de tot el sud d’Europa situa a Istanbul com el segon indret més atractiu per la captació de capitals. El segueixen Madrid, Llombardia, el País Basc i Lazio. Finalment apuntar que per a tal determinació s’han analitzat sis punts: el potencial econòmic, l’ambient laboral, la rendibilitat, les infraestructures, l’entorn de negocis favorable i l’estratègia de captació d’inversions estrangeres.