Xina ha invertit 600 milions d’euros durant el 2015 en territori espanyol

Aquest dimarts, ESADE ha presentat el seu informe anual sobre la inversió del gegant asiàtic a Europa. En aquest sentit, Xina va destinar a Espanya una partida de 600 milions d’euros en el darrer any. D’aquesta quantia, el 40% la va ingressar Catalunya. Un percentatge que s’explica pel gran interès que les multinacionals xineses tenen pel nostre territori. És el cas de companyies com Lenovo o Bright Food. De fet, una de les operacions més importants que s’han realitzat al Principat durant el 2015 ha estat la compra de Miquel Alimentació per part de l’empresa xinesa Bright Food. Una compra-venta que ha rondat els 225 milions d’euros. Més enllà de Catalunya, ha estat la Comunitat de Madrid l’altre gran territori en rebre un gran nombre d’inversions. I doncs, entre ambdós han concentrat el 80% del total de les inversions realitzades a Espanya.

El nombre de partides rebudes per Catalunya no és l’única dada econòmica rellevant que especifica l’informe d’ESADE. En efecte, algunes companyies com Lenovo, Cronos Group o Haier han decidit instal·lar el seu centre d’operacions del sud d’Europa a Barcelona. També en el camp de les finances, l’entitat bancària China Construction Bank (CCB) va decidir obrir el juliol passat la seva primera seu espanyola a Barcelona. Una activitat que va comptar amb un capital inicial de 20 milions d’euros. Un fet que podria convertir a la ciutat comtal en la porta d’entrada de Xina a Europa. Amb tot, el text senyala que Catalunya i la Xina comparteixen una sèrie de valors comuns com l’esperit emprenador, l’obertura a l’exterior o l’aposta pel sector industrial com una base econòmica sòlida.

Més previsions d’inversió

En l’acte de presentació de l’informe, la professora d’ESADE, Ivana Casiburi ha anunciat que enguany hi ha “ unes tres operacions importants que s’estan cuinant a Espanya“. Unes inversions que beneficiarien els camp del turisme, l’energia, i els béns immobles; fins i tot, ha assegurat Casiburi, triplicarien la inversió realitzada durant el 2015. Durant l’acte, també hi ha participat el secretari d’Economia i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, qui ha reconegut que el Principat “té encara marge de millora per captar inversions xineses“. Tanmateix, ha volgut recordar que Catalunya ja va ser reconeguda pel Financial Times com la regió del sud d’Europa més atractiva per invertir. Una consideració que vindria a reafirmar-se amb les dades de l’informe. Així doncs, el text apunta que el nostre país compte amb un bon sector logístic, amb infraestructures de primer nivell, excel·lència científica, talent, fires i congressos de referència mundial. Uns factors que contribueixen a fer el territori atractiu pels inversors.