La consola portàtil amb tecnologia estereoscòpica acumula 5 anys a l’esquena, amb diverses reinvencions i amb el supòsit d’estar davant del seu últim gran any

El passat 25 de març el mercat del videojoc va acumular 5 anys de Nintendo 3DS. Es tracta d’una consola portàtil que no ha aconseguit arribar a les xifres astronòmiques de Game Boy i Nintendo DS (119 i 154 milions d’unitats venudes), però també d’un dispositiu innovador que ha seguit fent vàlid l’esperit de reinvenció que Nintendo ha mantingut sempre.

Cal remuntar-nos fins l’E3 (la fira anual més important del videojoc) de l’any 2010. Va ser llavors quan Satoru Iwata, el difunt expresident de Nintendo, va mostrar al públic una tecnologia que s’havia de provar per saber de què es tractava.

iwata
Satoru Iwata presentant Nintendo 3DS | Font: meristation

El primer component electrònic capaç de reproduir les tres dimensions sense ulleres 3D trepitjava fort, s’estrenava amb una tecnologia única i ho feia sota el segell d’una de les empreses més conegudes del món del videojoc. Però, la història es va escriure de manera diferent.

Molts experts consideren que el nefast primer any de Nintendo 3DS va venir ocasionat per dos motius: l’exorbitant preu de venda al públic inicial de 249,99 € i l’absència d’un catàleg d’estrena contundent. A la vegada, aquest fet coincidia amb l’anunci d’una PlayStation Vita que prometia ser una PlayStation 3 portàtil.

A partir d’aquí, a les oficines de Nintendo es van començar a estrènyer el cap per impulsar la seva prometedora màquina. La primera maniobra va ser la rebaixa del preu de la consola fins als 170 € i l’arribada dels primers pesos pesants exclusius: Mario Kart 7 i, una mica més tard, Resident Evil Revelations.

resident evil revelations
Resident Evil Revelations va sorprendre per la seva qualitat tècnica tractant-se d’un videojoc per a consoles portàtils | Font: meristation

A partir d’aquí, els 5 anys de Nintendo 3DS es poden descriure com una prometedora escalada amb un punt culminant l’any 2013, un cicle on la portàtil va rebre una autèntica allau de videojocs molt ben valorats com Monster Hunter 3 Ultimate, Profesor Layton y el Legado de los Ashalanti, The Legend of Zelda: A Link Between Worlds Bravely Default.

Després de l’increïble 2013 de 3DS, Nintendo va començar a apostar per la seva consola de saló, Wii U, i intentar que el mercat de 3DS arribés a un públic majoritari amb Nintendo 2DS. La nova versió de Nintendo 3DS arribava, per només 119 €, amb l’opció d’utilitzar tots els videojocs del catàleg de la seva germana gran només prescindint de la tecnologia estereoscòpica. Amb l’arribada del nou Pokémon, va ser l’opció nadalenca de molts compradors.

Nintendo 2DS

L’any 2014 va ser diferent. L’arribada de Tomodachi Life, una espècie de simulador social a l’estil d’Animal Crossing (del qual la nova aposta per a mòbils de Nintendo, Miitomo, n’agafa diverses qualitats), les noves versions de Pokémon Ruby Zafiro i un Super Smash Bros. 3DS que no arribaria fins a l’últim terç de l’any eren les grans apostes de la consola. No va ser un mal any, menys si el comparem amb el 2015.

L’any passat de Nintendo 3DS es pot resumir amb dos noms: New Nintendo 3DS i Satoru Iwata. La portàtil es reinventava una vegada més amb una millora de rendiment i la incorporació d’un petit joystick que feia que jugar al nou Monster Hunter 4 fos més natural.

També arribava amb la confirmació que rebria videojocs exclusius, una aposta que només s’ha materialitzat amb Xenoblade Chronicles 3D (i els grans videojocs de Super Nintendo com, per exemple, F-Zero). D’altra banda, la mort del carismàtic president de Nintendo, l’home que va anunciar Nintendo 3DS, arribava durant un dels moments més febles del cicle de vida de la portàtil.

Minut 52:40

Aquest any es contempla com l’últim gran període de Nintendo 3DS, un dispositiu amb daltabaixos que no han evitat que acumuli uns, molt respectables, 58 milions d’unitats venudes arreu del món. Títols com Fire Emblem: Fates, Bravely Second, Dragon Quest VII, Pokémon Sol/Luna i Monster Hunter: Generations, han arribat i arribaran a les diverses versions de la consola abans que acabi l’any. És un fet: seguirem parlant de Nintendo 3DS. Només falta saber fins quan.