Si llancéssim una pregunta sobre el nom d’unes famosíssimes i mítiques ciutats misterioses de l’antiguitat la resposta massiva seria la de l’Atlàntida

A més d’aquesta ciutat, hi ha qui s’ha situat en els voltants de la desembocadura del riu Guadalquivir, s’ha escrit molta literatura sobre altres ciutats misterioses perdudes en diferents punts del planeta.

La Ciutat Perduda de Z

5 llegendàries ciutats misterioses mai trobades | Diari CatalàEl mes d’abril 1925, Percy Fawcett, explorador i arqueòleg britànic, es va introduir en una aventura a la jungla brasilera de la qual no va tornar. Buscava una ciutat perduda, a la qual va posar el nom de Z, en algun lloc del Mato Grosso.

D’aquell viatge mai va tornar i no es va saber res més d’ell ni dels seus acompanyants que des de Cuiabá es van dirigir cap a l’Alt Xingú, un afluent sud-oriental del riu Amazones. La font en què va fonamentar el somni de trobar una ciutat llegendària a la selva brasilera, una mena del Daurat, va ser el Manuscrit 512 de la Biblioteca Nacional de Rio de Janeiro.

Es tractava d’un document escrit per un explorador portuguès en 1753 en el qual comptava haver descobert una ciutat emmurallada en els confins de la regió de Mato Grosso que recordava a les de l’Antiga Grècia.

No era la primera vegada que Fawcett s’embarcava en una expedició per trobar Z però aquesta va ser la definitiva. El seu somni va ser una quimera i va inspirar a Arthur Conan Doyle per donar vida al professor Challenger i la base de la novel·la El món perdut.

Aztlán, la llegendària terra natal dels Asteques

5 llegendàries ciutats misterioses mai trobades | Diari CatalàAztlán és el Camelot dels Asteques, una Atlàntida que alguns investigadors no creuen que es trobi mai per tractar-se d’un mite d’aquest poble, tot i que hi ha qui creu que encara podria ser descobert el seu emplaçament original.

Aztlán era la pàtria dels Asteques, d’on van partir fins a situar el seu imperi amb capital a l’actual Ciutat de Mèxic. En 1581 Fra Diego Durán es va encarregar d’engrandir el mite d’aquesta terra mítica que situava al nord, per això la seva recerca es va centrar en el que actualment és el sud-oest dels Estats Units.

Aztlán, el nom significa ‘la terra cap al Nord’, mai s’ha trobat. Però els Anals de Tlatelolco situen la sortida de la migració dels Asteques d’Aztlán a Tenochtitlán va començar el 24 de maig de 1064, primer any del calendari solar asteca.

Lyonesse, la terra natal de Tristán

5 llegendàries ciutats misterioses mai trobades | Diari CatalàTristany és l’heroi de la llegenda artúrica i Lyonesse era la terra en la qual havia nascut. Explica la llegenda que es va enfonsar al mar en el mateix moment en què va morir Artur. Allà hi havia Camelot i era un país insular davant de la costa de Cornualla al costat de les illes Sorlingas.

Com succeeix en territoris mítics, a Lyonesse tot era perfecte: el seu clima benigne propiciava que hi hagués diverses collites l’any, les vaques donaven la millor llet i els ruscs produïen abundant mel.

La primera dada sobre Lyonesse el va donar Richard Carew, un antiquari que va morir en 1620 i se’l coneix com l’historiador de Cornualla. Ell va ser qui va relacionar aquesta terra amb la llegenda artúrica.

La llegenda del Daurat

5 llegendàries ciutats misterioses mai trobades | Diari CatalàLa llegenda del Daurat és una de les més conegudes en l’actualitat. En realitat la recerca de la ciutat perduda de l’or va ser el que va motivar a molts conqueridors a recórrer milers de quilòmetres per terrenys inhòspits de Sud-amèrica.

El mite del Daurat l’associa a un governant que es banyava en or tots els matins i a la nit es rentava en un llac sagrat, el llac de Guatavita, en el qual es dipositava tot aquesta riquesa. Encara que en realitat el mite era en realitat una cerimònia que els pobles Muisca, al centre de Colòmbia, realitzaven des d’antic. El cronista Juan Rodríguez Freyle ho va explicar amb tot detall a La conquesta i descoberta del regne de la Nova Granada (1636).

Francisco d’Orellana, en 1541, va ser el primer conqueridor europeu a recórrer el riu Amazones fustigat per la recerca del Daurat. Més tard, Sir Walter Raleigh, el 1594, va partir per primera vegada en la seva recerca i en dos dels seus viatges va fracassar.
Serien Alexander von Humboldt, el científic que baròmetre en mà va descobrir la Meseta espanyola, i el botànic Aimé Bonpland els qui van arribar a 1772 a Sud-amèrica per desmuntar el mite del Daurat. La seva conclusió va ser clara: havia estat el somni dels conqueridors espanyols.

Julfar, la ciutat perduda de Dubai

5 llegendàries ciutats misterioses mai trobades | Diari CatalàJulfar era un important port situat al Golf Pèrsic, a la costa nord de Dubai que va caure en l’oblit fins que el seu emplaçament va ser trobat per arqueòlegs en la dècada dels seixanta del segle passat. Entre el segle X i el XIV Julfar va viure els seus millors moments, ja que era un punt important dins la ruta comercial àrab entre el Golf Pèrsic i Àsia ja des del segle VI.

Al segle XVI Portugal va prendre el control de la zona i Julfar era una de les ciutats més poblades de la zona: 70 mil habitants. Un segle després l’imperi persa el va agafar i no el deixarien fins a 1750, quan va passar a estar sota control de la tribu Qawasin de Sharjah. El seu assentament a Ras al-Khaimah va provocar el progressiu abandonament i la decadència de Julfar, que va quedar sepultat sota l’implacable desert de Dubai.