Imatge d'un atac

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha condemnat  l’atemptat i ha apuntat al grup terrorista Estat Islàmic, si bé ningú n’ha reivindicat encara l’autoria.

Almenys 50 persones han mort a l’atemptat durant un casament a la ciutat de Gaziantep, al sud-est de Turquia, segons l’últim balanç ofert per l’oficina del governador local. Alguns mitjans apunten que entre els morts estarien la núvia i el nuvi, però no hi ha confirmació oficial sobre aquesta qüestió.

L’atemptat es va produir enmig d’un casament que s’estava celebrant al carrer, una pràctica habitual al sud de Turquia, especialment durant els mesos d’estiu. Gaziantep es troba prop de la frontera amb Síria.

“Aquells que no poden derrotar Turquia i intenten provocar la gent abusant de les sensibilitats ètniques i sectàries no prevaldran”, ha subratllat Erdogan en el seu comunicat, segons ha informat l’agència estatal turca de notícies, Anatòlia.

Alhora, ha recalcat que “no hi ha diferència entre el PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan), que el mes passat va matar 70 membres de les forces de seguretat, el FETO com a actor de l’intent de cop d’Estat de juliol, en què van morir 240 persones, i la possible responsabilitat d’Estat Islàmic a Gaziantep”.

FETO fa referència al cercle del clergue Fethullah Gülen -un antic aliat d’Erdogan actualment assentat als Estats Units-, al qual Ankara denomina Estructura Estatal Paral·lela-Organització Terrorista Fethullista i al qual acusa d’haver orquestrat el cop d’Estat fallit d’una banda de l’Exèrcit.

“La celebració estava tocant la seva fi i hi ha hagut una gran explosió entre les persones que estaven ballant”, ha explicat a Reuters Veli Can, de 25 anys. “Hi havia sang i trossos de cossos per tot arreu”, ha afegit.

12 víctimes enterrades

Com a mínim 12 dels morts han estat enterrats aquest diumenge, però els altres funerals hauran d’esperar ja que molts dels cossos han quedat molt malmesos i caldran proves d’ADN per identificar-les, segons fonts de seguretat.

El Partit Democràtic del Poble (HDP, pro-kurd) ha informat en un comunicat que el casament era d’un dels seus membres i que entre els morts hi ha dones i nens. Mahmut Togrul, un diputat de l’HDP per Gaziantep, ha assenyalat a Reuters que es tractava d’un casament kurd.