La filla de l’expresident Alberto Fujimori haurà d’enfrontar-se a l’exbanquer Kuzchynksy en una segona ronda el 5 de juny a Perú

Keiko Fujimori guanya les eleccions a Perú, segons els primers sondejos. La Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE) de Perú ha indicat que la candidata de Fuerza Popular i filla de l’expresident empresonat Alberto Fujimori ha obtingut la victòria amb un 39, 18 dels vots segons els 40,31 escrutats. No obstant això, Fujimori haurà de sotmetre’s a una segona volta, ja que, segons diversos sondejos a peu d’urna, no aconseguirà el 50% dels escrutes.

D’altra banda, sembla que en la segona volta haurà d’enfrontar-se finalment a l’exbanquer Pedro Pablo Kuzckynshi de Peruanos por el Kambio (PPK), qui ha obtingut gairebé el 25% dels vots. La tercera candidata, Verónica Mendoza de Frente Amplio i amb una ideologia centreesquerra, s’ha quedat a vuit punts de distància de Kuzcynksi. Sembla que la por a tenir un Fujimori al poder va fer por als votants de l’esquerra, ja que van decidir votar a PPK.

Keiko segueix el camí del seu pare

Alberto Fujimori, pare de Keiko, està complint en l’actualitat una condemna de 25 anys per les matances de Barrios Altos (1991) i La Cantuta (1992) en el qual van morir 25 persones, així com pels segrests del periodista Gustavo Gorriti i de l’empresari Samuel Dyer. A més, el seu govern va ser un exemple de corrupció.

Malgrat això, la política del seu pare, coneguda com a fujimorisme, té partidaris. Keiko ha assegurat que s’allunyarà de l’estil autoritari del seu pare. Així mateix, ha comentat que no indultarà al seu pare, encara que manté que és “innocent” i que van ser “errors”. No obstant això, moltes persones que abans estaven amb el seu pare, ara formen part del seu equip, el que significa que vol restablir l’honor familiar.

Papers de Panamà

Les eleccions de Perú han estat marcades per l’escàndol dels Papers de Panamà. Keiko Fujimori i Pedro Pablo Kuzkynschi estan involucrats de manera indirecta amb les societats “offshore”. No obstant això, sembla que no ha repercutit a les eleccions.  Fujimori i Kuzkynshci s’enfrontaran en una segona ronda el 5 de juny per veure qui substitueix  en la presidència del Perú a Ollanda Humala.