55 centres culturals dedicaran una setmana a sensibilitzar sobre el seu programa social Apropa Cultura

0
Equipaments culturals dedicaran per primera vegada una setmana –entre el 26 d’octubre i l’1 de novembre
Foto: Apropa Cultura

El programa social Apropa Cultura, apropa els teatres, auditoris, festivals i museus als col·lectius en risc d’exclusió

Equipaments culturals dedicaran per primera vegada una setmana –entre el 26 d’octubre i l’1 de novembre
Foto: Apropa Cultura

Un total de 55 equipaments culturals dedicaran per primera vegada una setmana –entre el 26 d’octubre i l’1 de novembre– a sensibilitzar a la societat sobre el seu programa social Apropa Cultura, amb el qual acosten els teatres, auditoris, festivals i museus a col·lectius en risc d’exclusió.

En roda de premsa aquest dilluns, la directora d’Apropa Cultura, Sònia Gainza, ha explicat que aquests 55 centres culturals de tot Catalunya celebraran aquesta setmana per conscienciar la societat sobre la importància de fer accessible la cultura als qui més ho necessiten, així com donar a conèixer la tasca d’aquesta plataforma –que es desenvolupa durant tot l’any–.

El programa Apropa Cultura va néixer el 2008 en l’Auditori, i funciona com “una plataforma de reserves” on els promotors posen una part de les seves localitats a un preu màxim de tres euros i les entitats socials poden seleccionar entre tota l’oferta cultural i fer-ho amb antelació, ha destacat.

Aquesta cita, I Setmana Apropa Cultura, proposa diferents activitats per a aquest públic en els 55 equipaments que participen, amb visites, cursos i xerrades, i especialment amb un augment de les localitats destinades a aquest públic durant aquesta setmana.

El programa, i la setmana, tenen el suport econòmic de la Conselleria de Benestar i Família, l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona i l’Obra Social La Caixa, a més del suport dels equipaments participants.

“TAMBÉ TENIM DRETS”

Un dels participants habituals del programa Jordi Cusell ha defensat: “Els que tenim problemes també tenim drets”, i ha explicat que quan està en els espectacles no pensa en la seva discapacitat.

Alhora, l’usuari Jordi Liguerre ha comentat el cas d’un noi que, en una setmana, va passar d’estar dormint al carrer a poder veure una òpera des de la llotja del Liceu.

“Tenim innombrables iniciatives entre el social i el cultural”, ha dit el director de l’Àrea de Cultura de la Fundació La Caixa, Ignasi Miró, mentre que la regidora de Drets Socials, Laia Ortiz, ha reivindicat l’àmplia perspectiva del consistori en els assumptes d’inclusió social.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha assenyalat que cal intentar canviar la realitat, i que aquest programa demostra que “la cultura és una responsabilitat de tots”.

La vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, ha remarcat que aquest programa implica una aliança entre administracions, el tercer sector social, entitats i voluntaris, i ha dit que Apropa Cultura té “un valor afegit més enllà de l’accés a la cultura”.