El senador ha guanyat a Oregon, mentre que Clinton ho ha fet a Kentucky amb un estret marge. La disputa entre els dos candidats evidencien una crisi en el partit demòcrata

La disputa pel poder democràtica per la candidatura a la presidència d’Estats Units continua. Bernie Sanders, el rival de Hillary Clinton dins del partit, ha superat a la exsecretària d’Estat en les primàries d’Oregon. Sanders ha obtingut el 53% dels vots i Clinton, el 47%. A canvi, l’exsecretària d’Estat ha guanyat per estret marge a Kentucky, on ha estat una sorpresa la seva victòria, ja que Sandres liderava les enquestes des de feia setmanes.

Per tant, la candidata té menys de 2.000 vots d’avantatge i s’hauran de dividir de manera equitativa els delegats. A més, encara no es pot proclamar a Clinton com guanyadora oficial, ja que s’han de produir les verificacions de l’escrutini per tal que es confirmi.

El rival de l’exsecretària, Sanders, ha demostrat resistència en la carrera per obtenir la candidatura a la presidència. Clinton, malgrat que té el suport dels delegats compromesos i els superdelegats designats pel partit demòcrata, no pot centrar-se en la pugna amb el republicà Donald Trump.

 

Crisi en el partit demòcrata

La pugna entre Sanders i Clinton està provocant enfrontaments dins de l’establishment demòcrata. Fins i tot, alguns líders del partit han pressionat al senador per deixar el camí lliure a l’exsecretària. Sanders, però, no està disposat a fer-ho, el que ha comportat un creixement de les hostilitats entre els dos bàndols.

Ja en la convenció estatal de Nevada va haver-hi enfrontaments de caràcter violent entre els partidaris de Sanders i de Clinton. El bàndol del senador va criticar la manipulació de l’assignació de delegats, mentre que la part de l’exsecretària va denunciar violència i amenaces.

La situació deixa en evidència al Partit Demòcrata. La crisi que pateix és profunda i podria tenir el punt màxim a la Convenció Nacional que se celebra en juliol a Filadèlfia. Alguns sectors oficialistes han comentat que els partidaris de Sanders s’estan organitzant per boicotejar la Convenció. Tot això, suposaria un prejudici per la candidata i afavoriria a Donald Trump, en un moment en què la tendència del republicà als sondejos està a l’alça.