Otegi assegura que Catalunya és un referent per al País Basc

0
Otegi assegura que Catalunya és un referent per al País Basc
Otegi assegura que Catalunya és un referent per al País Basc | Foto: Europa Press

El secretari general de Sortu visita el Parlament enmig de crítiques, mentre que assegura que Catalunya “ha donat una lliçó”

El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, visita el Parlament de Catalunya. Prèviament, ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que donarà les gràcies a Catalunya pel procés independentista que està en marxa: “Els bascos i basques hem d’aprendre molt del procés secessionista català. Catalunya està sent un referent i ens està donant una lliçó”.  Ha assegurat, també, que intentaran fer el mateix en el País Basc. Així mateix, ha volgut agrair el suport de Catalunya durant els anys que va estar a presó.

D’altra banda,  creu que el fina de la violència d’ETA ha propiciat molts canvis al país, entre ells, el procés sobiranista. Segons Otegi, sense la fi del terrorisme, “l’Estat espanyol seguiria esgrimint violència per contribuir que articulés tot el discurs polític per sobre de tots els problemes”.

 

Crítiques de la visita al Parlament

Durant l’entrevista, també ha demanat als líders del PSC i el PP català, Miquel Iceta i Xavier García Albiol, respectivament, que acceptin la seva presència al Parlament. Otegi demana que “prenguin exemple dels seus partits”, ja que van dialogar amb ell en ocasions anteriors. La seva visita al Parlament es desenvolupa entre les crítiques dels partits constitucionalistes.

 

Govern d’Espanya

A més, ha tingut temps per assegurar que Espanya està “més prop d’un Govern espanyol de gran coalició que d’un Govern espanyol progressista”. Ha afegit que ni Podem ni el PNB ajudaran a la independència del País Basc i de Catalunya.

L’únic camí és la unilateralitat”, ha confessat. Segons el secretari de Sortu, es necessita fer creure que existeix l’esperança real que l’Estat Espanyol canviarà.

 

ETA i la pau

Otegi ha defensat no condemnar la violència d’ETA. Per al secretari, s’ha fet una cosa més eficaç que condemnar la violència: fer-la desaparèixer. Malgrat tot, ha assenyalat que les crítiques li semblen lògiques, respectables i, fins i tot, les comparteix en algunes ocasions: “No puc eludir que totes aquestes coses han succeït. Estem fermament compromesos amb intentar reparar-ho”. Finalment, ha confessat que  “aquest passat mai s’hauria d’haver produït”.