L’actualitat del cas Púnica, la infanta Cristina al cas Nóos, el Panamà Papers, el cas del clan Pujol…nombrosos casos de corrupció es viuen a Espanya. Quins són, però, els més destacats?

La trama Púnica ocupa les notícies, ja que agents de la Unitat Central Operativa de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil van anar a l’Àrea d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Madrid per sol·licitar expedients relatius al cas. Per ara, s’està realitzant una investigació interna en l’Ajuntament de Madrid, els seus Organismes Autònoms, Empreses Municipals, Fundacions i Consorcis. Tot amb l’objectiu de determinar quins contractes es van subscriure amb les empreses que estan sent investigades.  Per la seva banda, l’Ajuntament ha emès un informe inicial amb un llistat de societats implicades.

Realment, però, el cas Púnica és un mes dels casos de corrupció que tenen lloc a Espanya. Segons l’Índex de Percepció de la Corrupció que publica l’Organització per la Transparència Internacional, Espanya obtindria 58 punts sobre 100. Unes dades que li fan millorar la situació d’anys anteriors. Ara ocupa el número 36 del rànquing format per 167 païssos. No obstant això, a Espanya proliferen els casos de corrupció. Quins són els més destacats?

 

El Cas Púnica, Gürtel i Bárcenas, entre d’altres

La trama Púnica tenia com a objectiu l’adjudicació de sòl i contractes de serveis públics. El seu líder és Granados, exsecretari general del PP de Madrid i qui va ser exnúmero tres del Govern d’Esperanza Aguirre. L’únic que està a presó des d’octubre de 2014. El seu amic David Marjaliza, un altre dels implicats també va estar empresonat, però va ser posat en llibertat sota fiança a acabar l’any. Marjaliza ha accedit a col·laborar amb la investigació.

D’altra banda, el cas Gürtel i els papers de Bárcenas tindran el seu judici en 2017. Un judici que es produirà vuit anys després del seu esclat en 2009 i que va comportar la caiguda del líder de la trama. Francisco Correa i d’altres empresaris i polítics. Actualment, l’Audiència Nacional pateix un embús tan gran que comporta la prolongació del judici. La Fiscalia demana cinc anys de presó pels dos extresorers del Partit  Popular: Luís Bárcenas i Álvaro Lapuerta a causa del que feien amb la caixa B del partit.

Rodrigo Rato, exdirector gerent del Fons Monetari Internacional, té tres causes en contra seva en el que es coneix com el Cas Rato. Les tres causes són les següents. Per una banda, la sortida a Borsa de Bankia; d’altra, l’ús de les targetes Black i, per últim, la gestió del patrimoni personal.

 

El cas Nóos i la Infanta Cristiana a la banqueta

No s’hauria pogut imaginar mai que la germana de l’actual Rei d’Espanya es s’assegués en la banqueta dels acusats. Aquesta és la situació de la Infanta Cristina. Una situació insòlita a Espanya. La incògnita es si s’aplicarà sobre ella la doctrina Botín o si és jutjada com cooperadora necessària pels delictes atribuïts al seu marit, Iñaki Urdangarín. L’acusació que exerceix Manos Limpias està dirigida cap a aquesta direcció, ja que han realitzat una acusació popular. No obstant això, ara mateix el sindicat està acusat d’extorsió, d’amenaces i d’operació sindical, raons que el fiscal podria utilitzar per a l’absolució immediata de la infanta, segons el que apunten les últimes informacions.

Per l’altra banda, la situació del marit de la germana del rei, Urdangarín, i del seu exsoci en l’Institut Nóos, Diego Torres és diferent. Hi ha informacions que senyalen que el fiscal Pedro Horrach té cinc acords de conformitat amb imputats claus que posarien en una situació compromesa als dos implicats.

 

Catalunya tampoc se salva

Catalunya també té dos casos de corrupció que ocupen les portades. El més destacat és el cas Pujol que suposa la investigació del clan format per Jordi Pujol, Marta Ferrusola i els seus sets fills. El jutge sosté que el matrimoni es van beneficiar en Andora de fons “d’origen presumptament criminal” i que es dedicaven al cobrament de les comissions per blanquejar-les i repartir-se-les. El primogènit, Jordi Pujol Ferrussola, era l’encarregat. A més, un altre fill, Oriol Pujol Ferrussola serà jutjat per la seva participació en el cas de la ITV.

Així mateix, a Catalunya hi ha la trama del 3% on cada implicat – com ara CatDem i Convergència Democràtica de Catalunya – tenia un paper per aconseguir l’adjudicació d’obres públiques i donar finançament al partit d’Artur Mas. Les investigacions suposen un punt feble del nacionalisme. El major implicat seria Andreu Viloca, el caixer de CDC.

 

Panamà Papers

Sortint d’Espanya, però que també afecta nombres personalitats del territori és el cas dels Papers de Panamà. El nom que rep una filtració informativa de documents confidencials de la firma d’advocats panamenya Mossack Fonseca. La filtració ha revelat l’ocultament de propietats d’empreses, actius, guanys i evasió tributària dels caps d’Estat i de govern, líder de la política mundial, persones dedicades a les finances, als negocis, a l’esport i a l’art. A Espanya, destaquen implicats dirigents polítics com l’exministre José Manuel Soria; el fill de Pujol, Oleguer Pujol, Rodrigo Rato i artistes com ara Imanol Arias, Pedro Almódovar i Bertin Osborne.