El partit anticapitalista ha presentat una esmena a la totalitat als Pressupostos, ja que senyalen que no són “ni independentistes ni socials”

La CUP espera que el Govern presenti una nova proposta dels Pressupostos després d’aprovar en el seu consell polític presentar una esmena a la totalitat. Oriol Junqueras havia entregat al Parlament els Pressupostos que, per part dels anticapitalistes, haurien de ser “més desobedients amb l’Estat” i “més obedient amb la declaració independentista del 9N”. Què és el que busca la CUP amb “els canvis importants” que demana?

 

La ruptura amb l’Estat: objectiu principal

La CUP només retirarà l’esmena a la totalitat si es dóna un fet principal: que les comptes de la Generalitat evidencien la ruptura amb l’Estat. Els anticapitalistes demanen uns Pressupostos que estiguin en consonància amb la majoria independentista del Parlament i amb la declaració del 9N.

La diputada del partit al Parlament, Eulàlia Reguant, ha senyalat que volen uns Pressupostos que siguin una “desobediència clara i frontal en relació a les imposicions de l’Estat espanyol”. La CUP volen que els Pressupostos suposin un trencament amb el Tribunal Constitucional, altres institucions de l’Estat espanyol i la Troika.

 

Tampoc són socials

Reguant ha sentenciat que els Pressupostos no són “ni independentistes ni socials”.  Per la CUP, han de desobeir els màxims de dèficit, la suspensió de lleis i la suspensió de sistemes de recaptació. A més, reclamen la suspensió dels mercats financers en relació a l’impagament del deute i dels interessos.

D’altra banda, també demanen una reversió de les privatitzacions i de les retallades que s’han anat portant a terme en els últims anys. Uns punts que, de moment, no es compleixen, així que de moment no els donaran suport.

 

Perill del bloc independentista?

Encara que els antisistema consideren que els Pressupostos són millors que els de l’any passat, creuen que no satisfà completament els seus propòsits. Per a ells, no estan basats en el model social de república “popular” que volen fer de Catalunya.

La portaveu del partit, Mireia Vehí, ha considerat que la legislatura pot avançar amb uns Pressupostos prorrogats. El termini de divuit mesos per preparar la desconnexió seria una data orientativa si l’executiu autonòmic donés passes a favor de la ruptura i de la desobediència; la dinàmica que segueix la CUP.

Vehí juntament amb Salellas han explicat que l’esmena a la totalitat és irreversible i és “una decisió ja pressa”. Malgrat això, han matisat que estan disposats a debatre, però no a negociar esmenes parcials perquè no estan d’acord ni amb els ingressos ni les despeses.

Salellas ha declarat: “Junqueras va dir que no participaria en uns impostos autonòmics i tenim més del mateix. Maquillat i millorat, però el mateix”. Segons ell, “els impostos són un instrument polític que al seu judici han d’anar més enllà de gestionar la misèria i garantir la sobirania catalana”.

Davant la situació, CDC pateix per la impossibilitat de tirar endavant els Pressupostos i que això comporti unes eleccions anticipades. Tot això suposaria un perjudici pel procés independentista, tal com ha advertit l’expresident Artur Mas. A més, el no de la CUP arriba una setmana després que votessin “lliurar-se” del pacte d’estabilitat amb el Govern.