580 persones refugiades per dia

0
persones refugiades Balcans UE Grècia
Demandants d'asil esperen a rebre ajuda en un centre d'atenció a Atenes. Foto: Europa Press.

Els països de la ruta balcànica restringeixen l’accés a persones refugiades i només en deixaran passar 580 al dia, incomplint els mandats de la Unió Europea

La ruta balcànica és un dels camins més utilitzats per les persones refugiades per poder arribar des de Grècia a Alemanya. Si el trànsit ja era complicat a causa dels excessius controls, a partir d’ara ho serà més. Macedònia, Sèrbia, Eslovènia i Croàcia han acordat una acció coordinada que limitarà l’entrada de demandants d’asil als seus països: només en deixaran passar 580.

Aquesta mesura arriba pocs dies després que Àustria anunciés la seva, que consisteix en limitar les sol·licituds d’asil a 80 diàries i no deixar passar més de 3.200 persones cap a Alemanya. Només l’anunci de la mesura ha engegat l’efecte dissuassiu i ha provocat que no es complissin les quotes previstes per a aquesta setmana.

Les decisions tant d’Àustria com dels països de la ruta balcància són il·legals. Des de la Unió Europea avisen que les decisions unilaterals no fan més que empitjorar la situació. El comissari d’Immigració, Dimitris Avramopoulos, va afirmar després de la reunió dels ministres dels estats membres que “només ens queden 10 dies. Si no aconseguim resultats, tot el sistema corre el risc de desplomar-se”.

El pròxim 7 de març es reuniran els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea amb Turquia per demanar que “deixin de sortir immigrants des de les costes turques cap a les gregues”. Per a la Unió Europea és l’única manera per evitar l’entrada de persones refugiades al continent, però la solució no va a l’arrel del problema.

A Grècia arriben entre 2.000 i 3.000 persones refugiades cada dia, i en total 25.000 demandants d’asil es troben allà perquè no poden sortir del país. El govern d’Alexis Tsipras ja ha anunciat que frenarà el desplaçament de gent des de les diverses illes gregues cap a la resta del país.

L’única mesura que s’ha anunciat des de Brussel·les per evitar que les persones demandants d’asil es quedin a Grècia ha estat un programa d'”assistència humanitària” semblant als que ha utilitzat en les zones de conflicte. No han donat més detalls sobre com es posarà en marxa ni que inclourà, només han avisat que “segurament” sigui aprovat la pròxima setmana. De moment, els països que han anunciat mesures il·legals per frenar l’arribada de persones refugiades, no han rebut cap sanció.