Rajoy es reuneix amb Coalició Canària per intentar formar Govern

0
Rajoy diàleg govern català
El president espanyol, Mariano Rajoy | Foto: Europa Press

El president del Govern canari, Fernando Clavijo, ha assegurat que tot aquell que es comprometi amb les demandes de les Canàries “tindrà el suport de CC”

El cap de l’Executiu central en funcions, Mariano Rajoy, es reunirà avui al palau de La Moncloa amb el president del Govern canari, Fernando Clavijo, i el secretari general de CC, José Miguel Barragán, dins de la seva ronda de consultes per intentar formar Govern espanyol.

Es tracta de la primera entrevista que mantindrà Rajoy nou dies després de les eleccions generals –fins ara ha estat l’única conversa telefònica que s’ha fet pública– i amb la qual busca explorar si hi ha voluntat d’arribar a acords per part de la formació nacionalista.

El president del Govern canari, Fernando Clavijo, ha assegurat aquest dilluns que tot aquell que es comprometi amb les demandes de les Canàries “tindrà el suport de CC”. Per això, ha avançat que plantejarà a Rajoy assumptes pendents i altres més rellevants que estan “embussats” i que, en un moment donat, poden requerir un impuls per “inclinar la balança”.

La reunió serà a les 11.00 hores al saló Tàpies i els dirigents de CC ja han sol·licitat comparèixer a La Moncloa quan s’acabi la reunió. No s’ha decidit si algú de l’Executiu central també oferirà una roda de premsa, si es té en compte que fins ara Rajoy ha demanat “no radiar” les negociacions en els mitjans de comunicació.

 

Un acord de mínims

Aquest dilluns, durant la seva visita a la fàbrica de Mahou-San Miguel a Alovera (Guadalajara), Rajoy ha assegurat que cal anar “amb la màxima celeritat possible” amb un Govern espanyol que estigui dotat d'”estabilitat” i ha apel·lat a aconseguir “un acord almenys de mínims”.

Segons la seva opinió, en aquest acord de mínims han d’incloure’s els “grans objectius per als pròxims anys” i “aparcar” els temes en els quals hi hagi “discrepàncies”. Així, ha citat, en primer lloc, els Pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2017 i el sostre de despesa, i ha inclòs el compliment de tots els compromisos europeus.

Tot i que la prioritat de Rajoy i el PP és arribar a algun tipus d’entesa amb el PSOE, no es tanquen a altres pactes. El vicesecretari de Comunicació del Partit Popular, Pablo Casado, ha admès aquest dilluns que aquesta opció hi és.

“En absolut descartem la via de dialogar i pactar amb altres forces”, ha manifestat Casado després de ser preguntat per la possibilitat de buscar un pacte amb Ciutadans, el PNB i Coalició Canària. Això sí, ha precisat que els faltaria un diputat i, per tant, és el PSOE el que té “la clau” en “qualsevol de les opcions”.