Blair al·lega que no volia que els Estats Units “se sentís sol” en la invasió de l’Iraq

0
Bush i Blair
L'expresident d'Estats Units, George Bush, i l'ex primer ministre britànic Tony Blair |REUTERS

La investigació britànica sobre la guerra d’Irak qüestiona l’actuació de Blair

L’exprimer ministre britànic, Tony Blair, ha explicat aquest dijous que va decidir donar suport al Govern de George W. Bush en la guerra contra el terror perquè no volia que els Estats Units “se sentís sol”, si bé ha volgut deixar clar que no es tractava d’un suport “irrevocable” i que segueix pensant que va ser bona idea enderrocar el règim de Saddam Hussein a l’Iraq.

Un informe oficial sobre la participació del Regne Unit en la guerra iraquiana ha qüestionat la celeritat amb la qual Blair va fer el pas, així com la debilitat de les dades en els quals es va basar la seva decisió, en particular la suposada presència d’armes de destrucció massiva. L’antic ‘premier‘, tot i això, ha insistit que va actuar “de bona fe” i va creure fer el que era “correcte”.

L’informe ha adjuntat una sèrie de documents oficials desclassificats que inclouen un polèmic missatge de Blair a Bush: “Estaré amb tu, tant és el que passi”. L’exprimer ministre britànic ha defensat aquest dijous en una entrevista amb la ràdio de la BBC que no es va tractar d’un suport “irrevocable”, sinó crític.

“Vaig prendre la decisió que havíem d’estar al costat dels Estats Units”, ha afegit Blair. “Volia assegurar-me que els Estats Units no se sentís sol”, ha dit en un altre moment de l’entrevista, en què a penes ha variat els arguments en relació amb el discurs que va pronunciar aquest dimecres davant dels mitjans.

L’antic dirigent laborista ha apel·lat així al context internacional de llavors, marcat per les seqüeles dels atemptats de l’11-S, i ha argumentat que “més de 40 països” es van sumar a l’ofensiva liderada per Bush a l’Iraq. Ha recordat que “més de la meitat de la Unió Europea hi era”. Alhora, ha assegurat que en cada moment va tractar que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides donés suport a l’ofensiva militar.

 

Armes

Sobre les raons que van portar a la intervenció, Blair ha admès que hauria d’haver posat en qüestió “més clarament” les informacions que estava rebent dels serveis d’Intel·ligència. Tot i això, ha assenyalat que llavors es “va creure” el que llegia, entre altres raons per l’historial de Saddam.

Blair ha especulat també que el règim iraquià podria haver ressuscitat el seu programa armamentístic o intentat mantenir el poder durant les revoltes de la Primavera Àrab. Ara, en canvi, a l’Iraq hi ha un Govern “acceptat com a legítim” i “resultat d’unes eleccions”, ha postil·lat.