El Parlament avalarà el procés constituent i tramitarà la primera llei de ruptura

0
Parlament Catalunya
Parlament de Catalunya. Foto: Europa Press.

JxSí i la CUP tancaran el període de sessions abans de tornar el setembre amb la qüestió de confiança

JxSí i la CUP tenen previst al Ple del Parlament que comença aquest dimarts aprovar les conclusions de la comissió d’estudi que aposten per impulsar un “procés constituenta Catalunya i també tramitar la primera llei de ruptura, la de la seguretat social catalana.

Les conclusions sobre el procés constituent no estan previstes en l’ordre del dia, però els plans de JxSí i la CUP passen per forçar-ne la inclusió, ja que el reglament del Parlament ho permet si dos grups o una cinquena part dels diputats així ho demana.

El document amb les conclusions –pactat per JxSí i la CUP– preveu que Catalunya impulsi un procés constituent que derivi en la independència catalana i preveu dissenyar un “mecanisme unilateral d’exercici democràtic” perquè els catalans ratifiquin l’Estat català.

La inclusió d’aquest punt en l’ordre del dia és polèmic perquè el Tribunal Constitucional (TC) ha advertit la Cambra catalana que l’activitat de la comissió d’estudi havia de sotmetre’s al compliment de les exigències de la Constitució i no podria dirigir-se a l'”obertura d’un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura constitució catalana i de l’estat català independent”.

El Ple, l’últim del període de sessions abans de les vacances parlamentàries, està previst que duri des d’aquest dimarts a partir de les 16 hores de la tarda fins a aquest dijous, però JxSí i la CUP no han precisat quin dels tres dies tenen intenció de forçar aquest debat i votació.

 

Llei de “desconnexió”

El segon punt destacat és el debat a la totalitat de la proposició de llei de creació de l’Agència Catalana de Protecció Social, un òrgan que aspira a gestionar totes les prestacions del sistema català d’atenció social.

JxSí i la CUP veuen aquesta agència l’embrió de la seguretat social d’una Catalunya independent, que hauria de gestionar en el futur prestacions com les de desocupació o les pensions, que són competència exclusiva de l’Estat espanyol.

JxSí i la CUP elaboren dues lleis més de “desconnexió” que fins i tot no han dut al Ple, una sobre la futura hisenda pròpia i l’altra sobre la llei de transitorietat jurídica, aquesta última pensada per anar de la legalitat actual a una catalana, segons els sobiranistes.

 

Paga extra i cànnabis

El Ple també abordarà el decret llei sobre la devolució parcial de la paga d’extra de desembre del 2012 als funcionaris i una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que busca establir un model d’activitat de les associacions de consumidors de cànnabis i les normes generals per les quals es poden constituir.

Aquesta ILP la impulsen 35 persones que representen el sector català i de la resta de l’Estat espanyol del cànnabis, té l’aval de 50.000 firmes, i el PP és l’únic grup que ha presentat una esmena a la totalitat per vetar-ne el tràmit.

El Ple també inclou una llei del PP sobre temps de resposta en l’atenció sanitària i una llei impulsada per JxSí, el PSC, SíQueEsPot i la CUP, que busquen la creació de la vegueria del Penedès com a vuitena vegueria de Catalunya.