El PP facilitarà al PNB tenir grup propi al Senat, però no a CDC

0
José Manuel Barreiro
Portaveu popular a la cambra alta, José Manuel Barreiro |Europapress

El Portaveu popular a la cambra alta, José Manuel Barreiro, admet que no facilitar la concessió té a veure amb la qüestió independentista

El PP facilitarà al PNB tenir grup parlamentari propi al Senat, però no a CDC, segons ha avançat el portaveu popular a la cambra alta, José Manuel Barreiro, a l’últim dia de termini perquè es registrin els grups.

En una entrevista a RNE, recollida per Europa Press, Barreiro ha admès que no facilitar la concessió de grup a CDC té a veure també amb una qüestió “de principis”, després que aquest partit s’hagi “refundat” com a ο. Tot i això, també ha posat com a argument el reglament de la cambra.

Segons ha explicat, per registrar un grup calen 10 senadors, però el reglament també estableix que cap grup pot baixar de sis durant la legislatura. El PNB disposa de sis senadors, de manera que podria funcionar només amb ells tota la legislatura, però CDC només en té quatre.

Així, mentre CDC assegura que fins i tot per al PP seria estrany que els convergents se n’anessin al Grup Mixt en comptes de tenir grup propi, Barreiro ha replicat que si finalment és així –podrien rebre suport d’altres partits– serà més aviat “per una qüestió de la representativitat que han rebut a les urnes, però no depèn del PP”.

En el cas del PNB, el portaveu popular ha argumentat que facilitar-los la consecució de grup és una qüestió de “cortesia parlamentària”, i que altres vegades ha estat el PSOE el que els ho ha permès. Tot i això, no ha dit explícitament que aquesta ajuda consisteixi en un préstec de senadors populars per registrar aquest dimarts el grup.

Barreiro ha al·legat a més que existeix una “diferència important” entre el paper que té i vol tenir el PNB en el conjunt de l’Estat i la posició que han adoptat CDC i ERC, que reclamen un referèndum independentista –ERC no necessita ajuda per formar grup al Senat, ho té assegurat amb els seus escons, igual que PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans–.

El Popular també ha distingit la situació de CDC al Senat i al Congrés, on serà la Mesa qui decideixi si els convergents poden tenir grup propi malgrat no haver assolit un nivell de suport del 15% a les quatre províncies catalanes.Segons ha dit, dependrà de les possibilitats d'”interpretació” d’aquesta norma. Els populars sí que s’han mostrat disposats a donar suport a la Mesa que CDC tingui grup propi al Congrés.