85.000 milions seria el deute de la independència

0
85.000 milions com a màxim seria el deute de la independència

85.000 milions com a màxim seria el deute de la independència

ERC i Xavier Sala-i-Martín ens mostren la veritat sobre el deute

La Fundació Josep Irla, lligada a ERC, ha presentat un estudi on es mostra que Catalunya, en el supòsit que aconseguís la independència, hauria d’assumir com a màxim 85.000 milions d’euros del passiu, és a dir del deute espanyol. L’estudi, titulat Repartiment d’actius i passius entre Catalunya i l’Estat espanyol, ha estat elaborat pels economistes Jordi Augusto i Gemma Pons i l’enginyer Marcel Coderch.

L’informe ha fet servir el mètode de traspàs simultani d’actius i passius per a conèixer la magnitud d’aquest deute. S’ha estimat que el valor total dels actius propietat de l’Estat central a Catalunya és de 58.000 milions d’euros. Amb aquest sistema, el futur estat català hauria d’assumir una forquilla d’entre els 29.000 milions mínims, els quals són d’indiscutible pagament, i els 85.000 milions d’euros, que seria el màxim, segons Augusto.

Aquestes quantitats podrien ser superiors si en lloc d’aplicar el mateix percentatge d’actius i passius els càlculs es fessin segons la part del PIB que Catalunya representa al conjunt d’Espanya. Amb aquest sistema alternatiu, i negatiu per a Catalunya, els passius espanyols que hauria d’assumir l’Estat català ascendirien fins als 200.000 milions d’euros. Augusto ha indicat que assumir entre 29.000 i 85.000 milions d’euros seria “increïblement avantatjós” per a Catalunya.

A més, Augusto ha admès que, segurament, el Govern central, sempre que s’obrís un procés negociador, demanaria l’ús del mètode “més car per a Catalunya”, que seria segons el PIB, per això seria indispensable la “mediació internacional”, realitzada “de bona fe i per a la bona fi” d’ambdues parts. L’economista ha assegurat que el seu mètode de traspàs simultani d’actius i passius és “el més objectiu”, i ha recordat que va ser l’elegit al Quebec el 1995 davant el referèndum sobiranista, en el qual va guanyar el no a la independència i, per tant, no es va haver d’aplicar.

La visió de Sala-i-Martín

Valorar econòmicament el deute que hauria de tornar Catalunya a l’Estat espanyol en cas d’independència representa una feina complicada on xoquen molt diverses opinions. Una de les veus amb més pes és la de l’economista català Xavier Sala-i-Martín, el seu pensament s’apropa molt al d’Augusto, en una entrada al seu blog podem observar la seva opinió sobre aquesta problemàtica.

Per a Sala-i-Martín la qüestió és molt simple: si Catalunya fos independent, no tindria per què pagar la seva part proporcional del deute. “Oi que si ens quedem a Espanya, pagarem (segur) la part proporcional del deute espanyol? Doncs si marxem, no estarem pitjor del que estarem si ens quedem. I, de fet, potser estarem millor. Al cap i a la fi, el deute espanyol és del Reino d’España i els bancs aniran a cobrar-lo a Moncloa. Després ells ens voldran passar la factura i nosaltres l’assumirem o no depenent de si ens boicotegen a les institucions europees”.

A la pregunta sobre quina és la quantitat justa que hauria d’assumir el futur estat català Sala-i-Martín la condiciona al mètode que s’escollís per a valorar-la: “si no assumim gens de deute espanyol, el deute d’una Catalunya independent seria de 57.000 milions. Si acordem assumir la part proporcional al PIB (18,4%), el deute català ascendiria fins als 210.000 milions d’euros”.

Podem observar la importància d’elegir entre un mètode o altre, però l’economista deixa ben clar que no existeix cap mena de dubte, una Catalunya independent sortiria guanyant sí o sí:formant part d’Espanya acabem assumint el 21% del deute, és a dir, 225.560 milions, a més, el govern central ens seguirà xuclant 16.500 milions d’euros anuals dels impostos que paguem els catalans”.

Per tant la conclusió de Sala-i-Martín és la següent: “si ens quedem a Espanya, pagarem el 21% del deute espanyol a més de patir un dèficit fiscal de 16.500 milions anuals. Si marxem, no coneixem quina part haurem d’assumir, però segur que com a màxim serà el 21% que haurem d’assumir si ens quedem a Espanya…i, a més, tindrem 16.500 milions addicionals cada any”.