Santiago Rusiñol | MEMORIAS DE ESPAÑA (TWITTER)
Santiago Rusiñol | MEMORIAS DE ESPAÑA (TWITTER)

L’artista va rebre, l’any 1908, la medalla de l‘Exposició Nacional de les Belles Arts’

Un dia com avui, el 13 de juny de 1931, va morir una estrella. Va néixer en el si d’una família d’industrial tèxtil i, actualment, és un dels artistes catalans més reconeguts fora de Catalunya. Es tracta de Santiago Rusiñol. I és que fa 85 anys, aquest manlleuenc, ens va deixar sent poeta i pintor a la vegada. La seva obra literària més famosa va ser la novel·la costumista ‘L’auca del senyor Esteve’ (1907).

A la pintura, es va formar al Centre d’aquarel·listes de Barcelona i es va familiaritzar amb l’art del simbolisme de la pintura a l’aire lliure. Del seu cap sortien una sèrie d’obres amb paisatges senzills i amb un bell cromatisme com va ocorrer en ‘Vista de Valldemossa’, ‘La Costa’, o ‘Pati Blau’, on la llum és la veritable protagonista de la composició.

Rusiñol va fundar el museu del ‘Cau Ferrat’ a Sitges. També freqüentava les tertúlies del cafè ‘Els Quatre Gats’ per parlar d’art. La seva posició social i econòmica, ben acomodada, li va permetre fer multitud de viatges per descobrir noves inspiracions artístiques pels seus quadres.

L'auca del senyor Esteve, obra coneguda de Rossinyol | LAIA BESALÚ (TWITTER)
L’auca del senyor Esteve, obra coneguda de Rossinyol | LAIA BESALÚ (TWITTER)

Però, cal recordar que, a part de pintor, era escriptor, col·leccionista, periodista i dramaturg català. Santiago fou un artista polifacètic i un dels líders del Modernisme a Catalunya. Per tot això, l’any 1908 va rebre la medalla de l”Exposició Nacional de les Belles Arts’.

Va realitzar molts escrits. Rusiñol va crear poemes en prosa com són les ‘Oracions’, (1897); drames com ‘L’alegria que passa’, (1898); ‘Cigales i formigues’, (1901); o ‘La bona gent’, (1906). També, com a periodista, va escriure per a diaris com ‘La Vanguardia’, o revistes com ‘L’Esquella de la Torratxa’.

Va ser un personatge important de la ‘Renaixença literària i cultural de Catalunya’, i del món intel·lectual i bohemi de la Barcelona del seu temps. I és que, ja en el 75è aniversari de la seva mort, les ciutats de Sitges i Aranjuez van celebrar l’anomenat ‘Any Rusiñol’ amb multitud d’esdeveniments culturals sobre la figura d’aquest artista català.