Així ho senyala l’enquesta d’Amnistia Internacional. Espanya és el sisè país que més suport vol donar als refugiats, el que evidencia una falta d’acord amb les polítiques governamentals

L’última enquesta global sobre refugiats realitzada per Amnistia Internacional (AI) deixa en evidència la falta de sintonització entre les polítiques governamentals i l’opinió ciutadana a Espanya. Segons l’enquesta, la població espanyola és la població que més suport dóna a l’accés a l’asil, concretament, el 78% dels enquestats està “molt d’acord” de donar protecció a les persones que fugen d’una guerra o persecució.

D’altra banda, Espanya és de les poblacions més disposades a acceptar persones d’asil entre els 27 països analitzats. Espanya ocupa el lloc número 6 i té una puntuació de 71 sobre 100. Se situa després de països com la Xina, Alemanya, Regne Unit, Canadà i Austràlia. Rússia, Polònia i Tailàndia i Indonèsia, per la seva part, estan en els últims llocs de l’índex.

L’enquesta revela que només un 3% de la població espanyola es mostra contrari a acceptar-los. Del 97% que sí que estan a favor de fer-ho, el 18% senyala que estaria disposat a acollir-los a la seva pròpia casa, i el 31% en el seu propi barri.

A més, hi ha un descontentament amb l’actuació del Govern espanyol en la crisi dels refugiats. Fins al moment, Espanya només ha acollit a 18 refugiats. Davant d’això, l’enquesta senyala que el 82% sent que el Govern hauria de fer més per ajudar-los i consideren que han realitzat una actuació insuficient.

 

Relació entre l’acceptació i el nivell d’estudis

Segons l’estudi, les persones majors i amb nivells més baix d’educació estan menys disposades a donar protecció als refugiats i que visquin a la seva comunitat. Les persones amb salaris més alts es mostren “molt d’acord” amb què el govern espanyol prengui més mesures per facilitar les ajudes.

 

Els refugiats en el món

L’enquesta senyala que a escala global, el 80% rebria refugiats en el seu país, ciutat, veïnat o casa. El 10% estaria disposat a acollir-los en la seva casa, i un de cada tres permetria l’estança en el seu barri. A la Xina, el 46% dels ciutadans va dir que acceptaria refugiats a casa, seguits pels britànics amb un 29%.

L’enquesta conclou que la població “estaria disposada a donar la benvinguda als refugiats fins a nivells sorprenents”. Tot això demostra que “el discurs polític en contra dels refugiats no es correspon amb l’opinió pública”.  El 66% dels enquestats creu que els seus governs haurien de fer més per ajudar als refugiats.