Jo Nesbo | Diari Catala
Foto: Europa Press

Jo Nesbo torna a donar vida al policia Harry Hole

Jo Nesbo | Diari Catala
Foto: Wikimedia commons / Flick Jo Nesbo/ Elenta Torre

L’escriptor i músic noruec Jo Nesbo ha tornat a donar vida al policia insurrecte, obstinat i poc ortodox Harry Hole en el dècim lliurament de la saga, ‘Policia’, que augmenta la tensió sobre el personatge protagonista al qual li dóna un halo “místic”, que ha equiparat amb ‘Tiburón’.

La novel·la negra, que ha arribat a les llibreries espanyoles aquest març de la mà de Reservoir Books i Proa, comença amb l’escena d’un Harry Hole moribund ingressat en un hospital i una sèrie d’atemptats en cadena que sembren el pànic a la ciutat d’Oslo.

Algú està atraient membres del cos de policia a escenes d’assassinats sense resoldre, per després matar-los de la mateixa manera que a la víctima del crim original, mentre el detectiu es troba en parador desconegut.

“Harry Hole s’ha convertit en un personatge místic, com el tauró de la pel·lícula, que com ho veus al final sembla que aquest sigui més gran i de més por”, ha explicat Nesbo, que ha volgut augmentar la tensió fins al final mostrant a penes l’ombra del protagonista.

“Harry Hole s’ha convertit en un personatge místic, com el tauró de la pel·lícula, que com ho veus al final sembla que aquest sigui més gran i de més por”

Per a això, usa rumors i comentaris de cercles pròxims al policia per explicar el que està passant: “Ho veiem a través d’altres personatges, i és una forma eficaç de descriure-ho a través de les paraules dels altres, fins que el lector s’ho troba”.

“A la societat escandinava sembla que els únics revolucionaris que queden són els criminals”, ha observat l’escriptor, que ha constatat que els ciutadans nòrdics no protesten gairebé per res.

Lluita contra el sistema

“En la novel·la, s’ataca al sistema als policies i per tant parlem d’una societat que un personatge es regira i lluita contra el sistema en si” , ha afirmat l’escriptor.

Sobre el rumor que ‘Policia’ podria ser l’última història protagonitzada per Harry Hole, ha dit que no té en ment la seva final, però també ha aclarit que “no tindrà vida eterna”, i que quan estigui mort no té previst resucitar-lo.

Amor i assassinat

“L’amor i l’assassinat són els temes bàsics de la novel·la, amb la relació pare-fill i mort-assassinat”, ha destacat l’escriptor, content que la seva novel·la ‘Snowman’ arribi a la gran pantalla el 2017.

A ‘Policia’ apareixen alguns canvis en el personatge de Harry Hole i en les motivacions que el mouen, i la novel·la aprofundeix més en el sentit de la justícia que caracteritza al detectiu.

Nesbo, que s’ha confessat un enamorat de Barcelona, ha escrit deu novel·les amb Harry Hole de protagonista, de les quals s’han publicat ja nou en espanyol, una saga que ha venut més de 24 milions d’exemplars en 51 països.

‘Policia’ arriba a Espanya i l’Amèrica Llatina gairebé dos anys després de la seva aparició en noruec i anglès, mentre la següent novel·la ja està en camí, malgrat les informacions que apuntaven a un final de la saga.