A les 13 regles de Naismith no hi havia faltes de tir

James Naismith, el creador del bàsquet, no tenia com a norma penalitzar les faltes amb tirs lliures.

0
Naismith
Naismith

James Naismith, el creador del bàsquet, no tenia com a norma penalitzar les faltes amb tirs lliures

Un jugador entra cap a cistella, busca l’acció de tir i rep una falta. ¿Dos tirs lliures o un si ha anotat, veritat? En el bàsquet actual no hi ha cap dubte d’aquesta norma. Però sorprèn veure com James Naismith, el creador del bàsquet, no va incloure aquesta regla en el seu primer llistat d’infraccions a assenyalar.

I és que Naismith va tenir en compte molts aspectes que actualment encara són vigents, però aquest, curiosament, no el va afegir. (D’aquí potser que els primers partits de la història fossin una constant de cops i jugadors lesionats).

De les 13 normes originals que va ‘inventar’, la setena és la que més se l’hi acosta: “Si un equip fa tres faltes i l’altre no ha comès cap, a aquest se li sumarà una cistella”. És a dir, el que ara coneixem com a ‘bonus’ (quan un equip arriba a 5 faltes en un quart) i es llancen tirs lliures, abans era un regal de punts directament.

Naismith feia una interessant reflexió sobre els tirs lliures: “Mai entenc els entrenadors que asseguren haver perdut pels tirs lliures. Es perd per les faltes”.