“A l’Estat se li fa la boca aigua amb el 155”

0
Pere Aragones Junts x Sí
El Secretari d'Economia, Pere Aragonès | Foto: Europa Press

El portaveu de JxSí compara les condicions imposades per Madrid envers el FLA amb les de la Troica aplicades a Grècia

 

El portaveu adjunt de JxSí al Parlament, Pere Aragonès (ERC), ha afirmat aquest dimarts que al Govern espanyol “se li fa la boca aigua” quan pensa a aplicar a Catalunya l’article 155 de la Constitució, que suspendria l’autonomia, tot i que ha sostingut que no sabrien aplicar-lo.

Ha contestat així en roda de premsa l’advertència del líder parlamentari del PP, Xavier García Albiol, que depèn del mateix Mas que l’Executiu central acabi aplicant l’article.

Aragonès ha destacat que el 155 no està desenvolupat i que les seves mesures haurien de debatre’s al Senat, per la qual cosa no sabrien com aplicar-lo; i ha afegit que no ho haurien d’intentar, perquè seria “suspendre la voluntat del poble de Catalunya amb una majoria política aconseguida fora” de Catalunya, en aplicar-se amb una ordre ministerial.

Sobre les condicions de l’Estat a Catalunya per rebre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), Aragonès ha donat suport al Govern en considerar-ho abusiu, a més d’equiparable a les mesures de la Troica a Grècia: “Però als grecs se’ls van aplicar per motius econòmics, i a Catalunya se li apliquen per raons ideològiques”.

Ha desgranat algunes de les condicions, i ha explicat que ja no serà la Generalitat la que passi una llista de despeses on han d’anar aquests fons, sinó que aquesta llista la redactarà el Govern espanyol, que revisarà totes les factures i podrà decidir on es destinen els fons procedents del tram autonòmic de l’IVA i l’IRPF.

Per a ell, això posa en perill l’Estat del benestar i vulnera la Constitució, la Lofca i l’autonomia financera aconseguida en els últims 20 anys, per la qual cosa ha demanat a PP, C’s i PSC “que abandonin la seva opció tancada que fa mal al poble de Catalunya” i donin suport al Govern.