La sentència del cas Ester Quintana diu que “no queda acreditat” qui va disparar

0
Ester Quintana
Foto: Europa Press.

Els dos Mossos acusats de disparar la bala de goma que va fer que Ester Quintana perdés un ull queden sense cap càrrec

L’Audiència de Barcelona ha absolt als dos Mossos d’Esquadra que van ser acusats de rebentar l’ull d’Ester Quintana amb una bala de goma durant la vaga general del 14 de novembre de 2012. La Fiscalia demanava per a ells dos anys de presó i quatre d’inhabilitació, mentre que l’acusació popular en demanava nou.

La sentència diu que no ha quedat acreditat que els acusats fossin els que van disparar la bala de goma. La confusió en aquest cas hi és des d’un principi, ja que la Generalitat va canviar de versió fins a sis vegades des que Ester Quintana va denunciar la violència policial que va patir entre Passeig de Gràcia i la Gran Via de Barcelona durant la vaga general de 2012.

Finalment, Interior va reconèixer que el que havia fet perdre l’ull a Quintana va ser un projectil però mai es va admetre que fos una bala de goma. Tanmateix, va indemnitzar-la amb 260.000 euros abans que es donara el judici. Aquest argument ha estat l’utilitzat durant el judici per la defensa dels Mossos, i per això han estat absolts.

Tot i això, la confusió generada a l’hora de presentar proves per part de les institucions durant els quatre anys d’investigació és més que contrastable. Van desaparéixer les gravacions de la càmera que hi havia just a sobre d’on es van donar els fets i es va jugar amb la identificació dels Mossos a l’hora de prestar declaració. Per a Ester Quintana, “aquesta confusió que es va generar al llarg del procés haurà de tenir una responsabilitat, si no és penal, política”.

“La Justícia que nosaltres volíem aconseguir no s’ha fet”, va afegir Quintana quan feia les primeres valoracions de la sentència, a més d’indicar que faltaven proves per part dels Mossos i la Generalitat, que sí havien aportat des de l’acusació. Creu també que no s’ha portat a terme una “investigació curosa” sobre el cas.

Segons explica la sentència, hi hauria la possibilitat que s’haguessin efectuat tres trets en la direcció on es trobava Ester Quintana, per la qual cosa no es pot individualitzar la responsabilitat penal. Així es dóna com a certa la versió presentada per la defensa, on es diu que el tret que va deixar sense ull a Quintana podria haver estat disparat des d’un furgó i no pels dos agents acusats.

A més, qüestiona que el que impactés a l’ull d’Ester Quintana fos una bala de goma. “Resulta impossible determinar si el projectil que va impactar Ester Quintana era una pilota de goma o un projectil de 40 mm de foam”. “Les lesions sofertes per Ester Quintana van ser conseqüència d’un impacte rebut per una pilota de goma, però la veritat és que no podem excloure que també pogués ser degut a l’impacte d’un projectil de foam“.

La sentència conclou dient que “tenint en compte l’efecte de dictar una possible sentència condemnatòria, a nosaltres ens correspon realitzar un judici de certesa i no de probabilitat, hem de concloure que no ha quedat acreditat que les lesions fossin causades, necessàriament, per una pilota de goma“.

L’advocada Laia Serra explicava a la sortida que “el missatge que llença la sentència és preocupant. Si en un cas com el de l’Ester Quintana, on s’ha investigat i s’han aportat tants elements de prova [es va comprovar durant el judici que hi havia irregularitats policials i descontrol] no hi ha condemna, en quin cas es podrà arribar a fer justícia?”.

“El sistema, el corporativisme, han triomfat. La policia seguirà funcionant tenint l’autor de les lesions a Ester Quintana entre les seves files“, afegia la advocada. Cal tenir en compte que aquesta sentència arriba poc després de la que absolia també als Mossos acusats d’assassinar a Juan Andrés Benítez.