Absoluta normalitat a la jornada electoral 24M

0
Joana ortega des de la seu central

Joana ortega des de la seu centralJoana Ortega, ha informat que la jornada electoral ha començat amb absoluta tranquil·litat

La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha comparegut a les 10 hores a la sala de premsa del Centre de Difusió de Dades instal·lat al Palau de la Generalitat per informar de l’inici de la jornada electoral.

Joana Ortega ha explicat que la jornada electoral ha començat amb total tranquil·litat a tot el territori català i que no hi ha hagut cap incident remarcable. Així mateix, s’ha mostrat convençuda que aquesta serà la tònica durat tot el dia.

Més de 5 milions d’electors

Avui se celebren eleccions als 947 ajuntaments catalans, al Consell General d’Aran i als 42 consells comarcals. En total s’escullen 9.065 regidors, 13 consellers generals d’Aran, i 1.067 consellers comarcals. El cens electoral és de 5.376.160 persones.

La vicepresidenta ha donat algunes de la xifres de la jornada. Així, ha explicat que el nombre de col·legis electorals a Catalunya és de 2.730 i el total de meses electorals és de 8.012. El nombre de membres titulars de les meses és de 24.036 i els suplents són 48.072. El nombre d’efectius policials que vetllaran per la seguretat durant la jornada electoral és de 5.545, dels quals 3.786 són mossos d’esquadra i 1.759, policies locals.

Pel que fa al territori de l’Aran, el cens electoral és de 6.967 persones. Els col·legis electorals son 14, amb 24 meses. Hi ha 72 membres titulars de meses electorals i 144 suplents. A les eleccions al Consell General de l’Arna s’escullen 13 consellers i s’hi ha presentat 18 candidatures.

La propera compareixença de la vicepresidenta serà a les 14.45 hores per oferir les primeres dades de participació. Per a més informació, podeu consultar el web www.locals2015.cat que el Departament de Governació i Relacions Institucionals ha habilitat amb informació sobre les eleccions.

Ha estat el més matiner dels candidats
@AlfredBosch

Voten els candidats i representats polítics

Junqueras ha votat minuts abans de les 11.00 hores al centre cívic El Turó de Sant Vicenç dels Horts, on ha arribat acompanyat de la seva parella i dels seus dos fills. El líder d’ERC ha dit que “la democràcia és una eina imprescindible per defensar els valors de llibertat i de justícia” i ha afegit que “la democràcia s’exerceix en les urnes i votant i el millor que podem fer és anar a votar tots“.

L’alcaldable d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ha estat el més matiner dels candidats a la ciutat a exercir el seu dret a vot. Ho ha fet a dos quarts de deu del matí a l’Escola Drassanes, al districte de Ciutat Vella, acompanyat de part del seu equip. Bosch ha dit que aquesta jornada electoral per escollir els futurs ajuntaments és “un gran dia” i que acudir a les urnes “potser és poca cosa però al mateix temps és molt quan col·lectivament ens expressem”. El republicà ha fet una crida a la participació i a votar “a consciència” perquè, al seu parer, avui “no només decidim els propers quatre anys a la ciutat de Barcelona, sinó també quina capital de Catalunya deixem als nostres fills.”

El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet una crida a la participació després de dipositar el seu vot a l’urna a l’escola Mireia de Barcelona. Ha votat poc abans de dos quarts d’onze, Collboni ha dit que avui “ha de ser un gran dia, el dia de la participació en què tots els ciutadans decidim amb il·lusió, esperança i responsabilitat el futur de la ciutat”. L’alcaldable socialista ha confessat sentir-se “il·lusionat” per esperar durant “molts temps” aquest dia i “esperançat i confiat que els electors prendran la millor decisió pel futur de la ciutat”.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha dit aquest diumenge que les eleccions municipals i autonòmiques constitueixen una etapa fonamental del canvi que es va a produir a Espanya, encara que ha rebutjat que siguin una primera volta de les generals. “Són processos electorals diferents, però formen part d’un mateix cicle: el cicle del canvi”, ha respost Esglésies a un periodista, després de votar en l’institut d’educació secundària Tirso de Molina, del barri madrileny de Vallecas.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, també ha apel·lat a la participació als comicis: “És el moment de canviar les coses, tenim el poder a les nostres mans“. Després de votar en un col·legi electoral de l’Eixample de Barcelona, ha advertit que, si els ciutadans volen canvis, és important anar a votar per després no haver de queixar-se “perquè els de sempre o els que no agraden tenen el poder”.

L’actual alcalde i aspirant de CiU a revalidar l’alcaldia, Xavier Trias, ho ha fet a les 11 hores a la Via Augusta de Barcelona, des d’on ha cridat a la participació en unes eleccions “transcendents” per la capital catalana.

L’alcaldable del PPC, Alberto Fernández Díaz, ha votat a l’escola Pau Romeva de Les Corts acompanyat de la seva filla i del seu gos ‘Winston’, i ha cridat a votar perquè “està en joc el futur de Barcelona”.

Per la seva banda, Ada Colau, candidata de ‘Barcelona en Comú’, ha votat poc després de les 11 hores al Centre Cívic La Sedeta, i ha considerat que la participació serà “clau”.