La recerca d’universos paral·lels i la ‘partícula de Déu’ aviat podria tenir lloc en un accelerador de partícules no major a la d’una capsa de sabates

Accelerador de partícules com una caixa de sabates | Diari CatalàMàquines costoses com el Gran Col·lisionador d’Hadrons, (accelerador de partícules), poden pesar fins a 38 tones i ocupar diversos quilòmetres d’espai, el que fa complicat per als científics fora del CERN tenir un fàcil accés, fins i tot als col·lisionadors d’energia més baixa.

Per aquesta raó, la Fundació Gordon i Betty Moore ha atorgat 13,5 milions de dòlars a investigadors de la Universitat de Stanford perquè construeixin una versió en miniatura.

Segons les estimacions més optimistes, un prototip funcional podria estar a punt en cinc anys i seria capaç de generar l’energia equivalent a una màquina de radiació d’hospital.

Accelerador de partícules com una caixa de sabates | Diari CatalàUna altra diferència important, a més de la mida, deu ser que els micro-acceleradors es valdran de làsers i no de microones, que ocupen més espai. Els làsers són capaços d’accelerar els electrons a l’escala del attosegun (la trillonésima part d’un segon), el que equival gairebé al mateix temps que li pren a un electró orbitar el nucli de l’àtom. En aquest cas, la llum làser brillarà sobre un xip de silici i interactuarà amb osques gravades en un túnel microscòpic.

Segons es pregunta el físic Joel England, investigador de l’SLAC National Accelerator Laboratory involucrat en el projecte.

Podrem fer per l’accelerador de partícules el mateix que la indústria del microxip va fer per les computadores?, Fer molt més diminuts i barats democratitzarà els acceleradors, fent-los potencialment disponibles a milions de persones.